Uden at klistre og uden at klistre: Sådan koger du ris i en gryde, mikrobølgeovn og multicooker

Hvor meget vand der skal bruges til 1 kop ris, og hvordan man koger smuldrende ris – lær det i materialet Vi.

Hvor længe skal man koge ris på komfuret, i mikrobølgeovnen eller multikogeren / depositphotos.com

For at kunne koge de perfekte ris skal du forberede dem ordentligt – skyl dem i koldt vand. På den måde får du vasket al den stivelse ud, som klæber til risene. Det er bedst at skylle risene 5 gange, indtil vandet er klart, helst ved hjælp af en sigte.

Tidligere talte vi om, hvordan man koger ris til sushi, og i dag vil vi dele teknologien til kogning af forskellige typer ris.

Det er en udbredt opfattelse, at man skal bruge dobbelt så meget vand som ris, men det er ikke helt sandt – det afhænger af ristypen og af producentens anvisninger på emballagen. Vi har samlet en praktisk guide til husmødre.

Hvilken andel af ris og vand - tips / Vi InfographicsHvor stor en andel af ris og vand – tips / Vi Infographics

Sådan koger du ris i en gryde – opskrift

Vi bør straks nævne, at det til kogning af ris er bedst at bruge en gryde med en tyk bund – i den er temperaturen jævnt fordelt. Teknologien er enkel:

  • kog vand i gryden og salt det;
  • Hæld risene i, og rør rundt en gang;
  • Når vandet begynder at boble, skrues der ned til lav varme, og gryden dækkes med et låg.

Under kogningen må du ikke løfte låget eller røre i risene, da de ellers vil koge længere og sandsynligvis ikke blive smuldrende. Når man taler om, hvor længe man skal koge ris, er det vigtigt at tage hensyn til risens type:

  • hvid – 20 minutter;
  • dampet – 30 minutter;
  • brun – 40 minutter;
  • vild – 40-60 minutter.

Når risene er færdige, tager du dem af varmen og lader dem stå i 10-15 minutter. Hvis der er vand tilbage i gryden, kan du hælde det fra eller dække gryden med et tørt håndklæde – det vil absorbere den resterende fugt.

Sådan koger du ris i en multikoger – hemmeligheder

At koge ris i en multikoger er en praktisk måde at tilberede et lækkert tilbehør på, men det er også vigtigt at kende til ncerne. Det bør du gøre:

  • Læg risene i skålen på multicookeren;
  • hæld vandet i, og tilsæt krydderierne;
  • luk låget, og vælg en af indstillingerne: “Cereals”, “Rice”, “Pilaf” eller “Buckwheat”.

Tilberedningstiden for ris i en multicooker varierer også:

  • hvid – 30 minutter;
  • dampet – 30-40 minutter;
  • brun – 50 minutter;
  • vild – 50-60 minutter.

Hvis du er interesseret i, Sådan laver du sprøde ris på en pandeVi vil også beskrive denne variant som et alternativ. Det er vigtigt at bruge en stegepande med høje sider, dens diameter skal være 24 cm.

Tilberedningsteknologien er den samme som i gryden, men forinden skal riskornene steges i vegetabilsk olie i 1-2 minutter. Hæld derefter vand på og kog på samme måde som i gryden.

Sådan koger du sprøde ris i mikrobølgeovnen – tips

Den fjerde variant af madlavning af ris – ved hjælp af en mikrobølgeovn. Du skal hælde ris i en passende beholder, så grynene maksimalt optager 13 af skålens volumen. Hæld derefter vand i og tilsæt krydderierne.

Tænd mikrobølgeovnen på fuld effekt, og indstil tilberedningstiden:

  • hvide og dampede ris – 15-20 minutter;
  • brune og vilde ris – 20-25 minutter.

Uanset typen af ris skal du røre grynene efter tilberedning og lade dem stå i yderligere 5-10 minutter i slukket mikrobølgeovn.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet