Ikke alle husmødre kan koge ris med succes. Men der er ingen grund til at fortvivle, du skal bare kende et par tricks.
Ikke alle værtinder kan koge velsmagende ris / foto depositphotos.com
Ris er ret populære i mange af vores kost. For at få disse gryn til at lykkes er der et par geniale tricks. Et af dem handler om, hvorvidt det er nødvendigt at vaske ris, før de koges. Derfor har erfarne kokkeeksperter besvaret dette spørgsmål, der bekymrer mange værtinder, og fortalt, hvordan man vasker ris.
Lad os først forstå, hvorfor man skal vaske ris før tilberedning, for svaret er ikke indlysende for mange. Og mange af os er også i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at vaske ris før kogning. Men kokke anbefaler, at man skyller grynene grundigt med koldt vand, indtil de er gennemsigtige, før man koger dem. Denne procedure vil vaske overskydende stivelse og støv væk fra kornene.
Sådan skylles ris før kogning
Kokke insisterer på, at du skal skylle alle rissorter, men denne procedure er lidt anderledes for dem. Til fuldkornsris er disse trin passende:
- Hæld den nødvendige mængde ris i et dørslag;
- dyppes under rindende koldt vand;
- Hold grynene sådan i et halvt minut;
- Ryst grynene, og læg dem over i gryden.
Med hvide ris er fremgangsmåden den samme, men hold dem under vand i længere tid – mindst et par minutter.
Om dampede ris skal vaskes før tilberedning
Erfarne kokke anbefaler at vaske alle ris, selv dyre sorter og dampede. Faktum er, at man ikke ved, hvor og hvordan de er blevet opbevaret, før de blev pakket. Det er bedre at vaske sådanne gryn to eller tre gange.
Kokke forklarede, at man på denne måde gør risene rene og uden overskydende stivelse og forhindrer, at de klistrer sammen.
Men hvis du for eksempel har glemt at gøre det, så ved du præcis, hvad der sker, hvis du ikke skyller risene før kogning – du får en klistret masse med et uinteressant udseende.
I hvilket vand skal man skylle ris efter kogning
Når risene er af god kvalitet, velvaskede og kogte, er det ikke nødvendigt at skylle dem efter kogning.
Men hvis du alligevel foretrækker at vaske den efter tilberedning, skal du huske, at forarbejdede sorter vaskes i varmt vand, mens dyre sorter vaskes i koldt vand.
Om du skal skylle ris til grød – simpelt svar
Dette er tilfældet, når du kan undvære at forvaske grynene. Kokke har bemærket, at det er nødvendigt med klæbrige ris til risengrød, og at det er bedre at tage rundkornede ris.
De tilføjede, at ris til denne ret ikke vaskes efter tilberedning. Ellers vil grødens homogenitet blive forstyrret.
Om ris til pilaf skal vaskes
Kokke med erfaring anbefaler at skylle ris, selv når de er dampede. Hvis du f.eks. tager et glas gryn på en liter, skal det hældes i en gryde på mindst 4 liter. Tag varmt vand, under ingen omstændigheder koldt, ellers revner risene. Hæld vandet i, og rør forsigtigt rundt med fingrene i retning fra bunden til toppen, og lad vandet løbe fra. Denne procedure gentages normalt et par gange.
Men hvad der sker, hvis du ikke skyller risene til pilaf, vil du opdage, så snart du kigger efter. Konsistensen bliver forstyrret, og i stedet for smuldrende pilaf får du klistret grød. Det er derfor, kokke understreger, at jo bedre risene er vasket, jo mere smuldrende bliver retten.
Tidligere skrev Vi, hvordan man laver appetitlig risotto – opskrift på en italiensk ret.