Perfektion i sig selv: Sådan laver du den rigtige kyllingefond

Hvilken slags kylling du skal tage, hvor meget vand du skal tilsætte, og hvor længe du skal koge for at få en nyttig og velsmagende bouillon – læs i Vi-artiklen.

Kyllingefond – hemmelighederne bag en perfekt suppe / foto depositphotos.com

En tallerken med velduftende og fyldig bouillon med croutoner løfter øjeblikkeligt humøret. Det er ikke videnskabeligt bevist, men en tidstestet kendsgerning. Desuden er kyllingebouillon en sund ting. Det er ikke svært at tilberede den: Først skal du tage den rigtige kylling. Hvad du skal gøre med den – læs i materialet Vi.

Tidligere fortalte vi dig, hvordan du koger klar bouillon fra kylling: tips og hemmeligheder.

Kyllingefond – hvad skal man lave mad med

Til kyllingebouillon skal du bruge kylling, vand, grøntsager, krydderier og krydderier. Hvis du ønsker det, kan du tilsætte nudler eller vermicelli til bouillonen.

Den lækreste bouillon er selvfølgelig lavet af hjemmelavet kylling. Hvis du ikke har hjemmelavet kylling, kan du bruge suppekylling fra butikken. En suppekylling er en æglæggende høne, der ikke er gammel, den ser slankere ud end slagtekyllinger. Suppekyllinger tager længere tid at tilberede, men de giver den mest smagfulde bouillon, og kødet koger ikke og falder fra hinanden som slagtekyllinger.

Tip: Hvis du tilbereder bouillon, skal du ikke koge den i mere end en time.

Til klassisk bouillon skal du tage en hel kylling, men du kan også tage dele, suppesæt eller endda kyllingefødder. Et bryst alene er bedre at lade være med at tage – kødet kan blive sejt, og bouillonen bliver uden kog.

Bouillon tilberedes med 1 kylling – 3 liter suppe. Hvis du tager højde for, at bouillonen koges i lang tid, og at vandet kan koge væk, skal du i første omgang tage ca. 5 liter vand.

Tip: Prøv ikke at fylde vand på under tilberedningen, for så bliver bouillonen ikke så fyldig. Hvis det er nødvendigt at tilsætte vand, så tilsæt kogende vand.

Klassisk kommes gulerødder og løg i bouillonen, som kan sauteres i en lille smule olie. For at give smag kan man tilsætte svampe eller tørrede hvide svampe til bouillonen.

  • Krydderier og krydderier

Ud over salt og kværnet peber tilsættes laurbærblad og ærter af allehånde til bouillonen. Du kan også tilføje timian, rosmarin, selleristilk og persillestilk.

Sådan laver du hønsebouillon – klassisk opskrift

  • Kylling – 1 stk.
  • Vand – 3 liter
  • Løg – 1 stk.
  • Gulerødder – 1 stk.
  • Salt – en knivspids
  • Kværnet sort peber – 1 knivspids

Læg kyllingen i en gryde, fyld den med vand – vandet skal dække kyllingen helt. Salt og kog ved svag varme i 1,5 time.

Tip: For at holde bouillonen klar skal du skumme skummet af under tilberedningen.

Tilsæt gulerødder skåret i flere stykker, løg – hele eller skåret i halve, og peber. Kog i yderligere 1,5 time. Tag alle ingredienserne op af bouillonen, og si bouillonen gennem et osteklæde. Kyllingen og grøntsagerne kan bruges i andre retter.

Tip: Den færdige bouillon kan opbevares i køleskabet i 3-4 dage eller hældes i lynlåsposer og opbevares i fryseren i 14 dage.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet