Om æg kan opbevares i køleskabet er et meget populært spørgsmål. Hvordan man opbevarer dem, og hvad der er grundene til disse regler – det fortæller vi dig nedenfor.
Sådan opbevarer du æg korrekt – tips / foto depositphotos.com
I næsten alle familier er det almindeligt at opbevare hønseæg i køleskabe. Mange tror fejlagtigt, at man på den måde kan forlænge deres holdbarhed. Men hvorfor opbevares æg i butikker og ikke i køleskabet? Du bliver måske overrasket, men der er nogle gode grunde til, at du heller ikke bør opbevare dem på et koldt sted derhjemme.
Tidligere har Vi fortalt, hvor mange æg du kan spise om dagen, og i hvilken form de er sundere. I denne artikel vil du lære om den mest hensigtsmæssige måde at opbevare dem på.
Er det virkelig muligt at opbevare æg i køleskabet?
Du har sikkert bemærket, at næsten alle køleskabe har en bakke til opbevaring af æg. Disse enheder er oftest designet til 6-10 æg. Det er en udbredt opfattelse, at æg fordærves langsommere, hvis de opbevares i køleskabet. Derudover mener man, at det kan reducere risikoen for forgiftning, fordi reproduktionen af de bakterier, der fremkalder salmonellose, bremses i et koldt miljø.
Æg kan også opbevares sikkert i køleskabet, hvis de mistænkes for at være forurenet med salmonellose. På den måde forhindrer du, at andre fødevarer bliver forurenet, da disse bakterier dør i et koldt miljø.
Der er nogle argumenter, som får dig til at spekulere på, om du virkelig bør opbevare æg i køleskabet. Hvis du f.eks. opbevarer æg ved stuetemperatur, bliver de ikke fordærvet hurtigere. Tænk på, hvordan du køber æg i butikker eller på markedet – der bliver de heller ikke opbevaret i køleskabe.
Derudover bør du tage æg ved stuetemperatur, når du tilbereder mange retter. Kolde æg anbefales kun at blive brugt i visse tilfælde. Hvis de opbevares i køleskabet i lang tid og derefter får lov til at stå i stuetemperatur for at gøre dem „varmere‟, vil der uundgåeligt dannes kondens på dem. Dette er igen fyldt med bakterievækst på skallen.
Og hvis du lægger et koldt æg i vand ved stuetemperatur, for slet ikke at tale om varmt vand, vil skallen revne. Der er et andet argument for, hvorfor man ikke bør lægge æg i køleskabet. Hvis de opbevares ved lave temperaturer i lang tid, kan der dannes mikrorevner i skallen, og bakterier vil formere sig mere aktivt i dem.