Vi har udpeget 7 fødevarer, der indeholder meget jern, som kroppen har brug for.
Fødevarer rige på jern / foto depositphotos.com
Hver tredje indbygger på planeten har mangel på jern. Dette sporstof er afgørende for immunforsvaret, hormonsyntesen og en normal blodcirkulation. Jern produceres ikke af kroppen, så det er vigtigt at inkludere produkter, der indeholder det, i kosten. De bedste kilder til jern er kød og fisk og skaldyr, men du kan også finde noget i grøntsager.
Bløddyr
Muslinger, østers, raps og andre skaldyr er ekstremt rige på jern samt letfordøjeligt protein og forskellige vitaminer. 100 g skaldyr indeholder næsten 20 % af det daglige jernindtag. Den åbenlyse ulempe ved bløddyr er deres høje pris i er vores land.
Biprodukter
Ikke alle kan lide biprodukter, men de er bedre end kød med hensyn til jernindhold. Lever, hjerne, hjerte, nyrer og mave indeholder mest jern. 100 g okselever indeholder hele 36 % af det daglige jernindtag. Delprodukter indeholder også andre vigtige elementer for kroppen – selen, kobber, cholin og protein.
Okse- og kalvekød
Rødt kød er rigt på letfordøjeligt hæmjern. Jo mørkere farve kødet har, jo mere jern indeholder det. For bedre at kunne optage sporstoffet anbefales det at bage, koge eller dampe kødet. 100 g hakket oksekød indeholder 15 % af det daglige indtag af jern. C-vitamin hjælper jernet med at blive optaget bedre, så det er bedre at spise oksekød med surkål og andre syrlige grøntsager.
Bælgfrugter
Kikærter, ærter, bønner, linser og andre bælgfrugter er en værdifuld kilde til jern for folk, der ikke spiser kød og indmad. Bønner indeholder dog fytinsyre, som forstyrrer jernoptagelsen. For at få mest muligt ud af disse fødevarer skal du lægge bønnerne i blød i koldt vand natten over, før du koger dem.
Spinat
Næst efter bønner er spinat den bedste kilde til jern blandt grøntsager. Men spinat indeholder også oxalsyre, som gør det næsten umuligt at optage jernet fra grøntsagerne i frisk form. Fordelene ved spinat kan ses, hvis den koges eller stuves.
Nødder
Nødder er kendt for deres rige mineral- og vitaminsammensætning og høje jernindhold. Afhængigt af typen af nødder indeholder de mellem 30 og 40 % af den gennemsnitlige daglige værdi af jern. Cashewnødder indeholder mere af dette værdifulde element.
Nogle frugter
De fleste frugter har ikke et højt proteinindhold. Men der er undtagelser. Der er meget jern i persimoner, morbær, blåbær og hyldebær. Rekordholderen for jern blandt bær er ribs. Ud over jern er de også rige på C-vitamin, som forbedrer jernoptagelsen.