Vi fortæller dig, hvad der sker, hvis du ikke vasker boghvede, og om denne procedure er obligatorisk.
Der er forskellige meninger om, hvorvidt boghvede skal vaskes før tilberedning / depositphotos.com
Boghvede er en kornsort, som kan kaldes et pseudokorn, der står i samme række som quinoa eller chiafrø. Produktet indeholder en enorm mængde letfordøjeligt vegetabilsk protein samt jern, kalium, magnesium, flavonoider og andre nyttige stoffer. Vi fandt ud af, om boghvede skal vaskes, før den koges.
Hvorfor og hvordan man skyller boghvede, før man koger den
Erfarne husmødre vasker grynene, før de hælder dem i en gryde og hælder vand over dem, dvs. før tilberedningsprocessen. De gør det korrekt – på grund af indsamlings-, transport- og opbevaringsforholdene er boghvede dækket af snavs og støv. Derfor er uvaskede gryn ganske enkelt farlige at spise – sammen med grøden kan du få unødvendige affaldsstoffer ind i kroppen. Desuden behandler mange producenter boghvede med særlige beskyttelsesmidler mod skadedyr, og hvis du ikke vasker den, koger den og derefter spiser den, risikerer du at forgifte dig selv med resterne af præparaterne.
En anden grund til, at det er værd at vaske boghvede før tilberedning, er behovet for helt at fjerne fytinsyre. Det er en kompleks ester, som sætter sig naturligt på grynene. Der er forskellige meninger om, hvor skadelig den er, men én ting skal du vide med sikkerhed – syren ændrer boghvedens smag fuldstændigt og forhindrer kroppen i at optage den. Et par minutter under rindende vand er nok til at bringe produktet i den rette tilstand.
Er det rigtigt, at boghvede skal skylles efter tilberedning?
Den anden nce, der interesserer værtinder, er det hensigtsmæssige i at skylle grynene, efter at de er kogt. Hele kompleksiteten ligger i den væske, der er tilbage i gryden med boghvede. Ideelt set er der to muligheder – enten fordamper den under tilberedningen, eller også bliver den absorberet i grynene. Hvis det ikke sker, har du begået en fejl og hældt for meget vand i. Så er det selvfølgelig bedre at dræne det.
Nyttigt livshack: Det er bedre at hælde mindre væske i de rå gryn og så fylde op, hvis der ikke er nok.
For at forstå, hvordan man skyller og koger boghvede fra første gang, skal man bruge en enkel teknik:
- Hæld en kop gryn i et dørslag;
- Skyl under rindende varmt vand i fem minutter, mens du rører rundt med hænderne;
- Hæld det i en gryde;
- hæld to glas vand i;
- sæt det over svag varme og dæk med et låg.
Rør ikke i boghveden under tilberedningen – grynene suger vandet til sig og svulmer op af sig selv. Når du kan se, at der ikke er mere væske i gryden, kan du slukke for ilden. Efter tilberedningen behøver du ikke at skylle grynene – det er meningsløst. En sådan procedure skal udføres, før man koger grød.