Mange husmødre laver sauerkraut, men ikke alle får den perfekte smag.
Hvor meget salt og sukker til 1 kg kål – proportioner og tricks / depositphotos.com
Efterårets afkøling ledsages altid af en aktiv indsamling af afgrøder, der er efterladt på bedet – herunder kål. Alle ernæringseksperter siger, at sauerkraut er et utroligt sundt produkt, og kloge husmødre har lavet snacken med deres egne hænder i årevis. Om hvor meget salt der skal på sauerkraut for at få en smuk smag – længere nede i materialet.
Sprød sauerkraut – den vigtigste hemmelighed ved tilberedning
På trods af at næsten alle kvinder i er vores land ved og kan lave denne populære spise, er det kun få, der ved, hvordan man sylter kål, så den bliver sprød. Det handler selvfølgelig om salt, men ikke kun i mængden, men også i oprindelsen.
Erfarne kokke har opdaget, at almindeligt stensalt giver ikke altid det ønskede resultat – det er et naturligt konserveringsmiddel og garanterer ikke en sprød tekstur på de syltede grøntsager. Jod bør slet ikke bruges – tværtimod forværrer det kålens smag og gør den blød. Havsalt er ideelt. Det indeholder mere end 40 mikro- og makronæringsstoffer og 28 gange mindre skadeligt uopløseligt sediment. Det sikrer, at din sauerkraut bliver sprød, holder sig længere og sandsynligvis ikke bliver sur for tidligt.
Desuden er jod i havsalt af naturlig oprindelse i modsætning til den kunstigt jodede version. Derfor eksploderer krukker med kål og andre dåsemadvarer ikke, og produkternes smag ændres ikke til det værre, og desuden kan du være sikker på, at saltningen er jævn.
Lækker sauerkraut – hvor meget salt og sukker skal der i?
Der er en ufravigelig regel, som er blevet bekræftet af forskellige værters forsøg og fejl. Ved at eksperimentere i årevis har de fundet ud af, præcis hvor meget salt pr. 1 kg kål ved syltning, der er nok til at gøre grøntsagen perfekt i sidste ende. 1 spiseskefuld til hvert kilo produkt. Det er bedre at bruge lidt mindre sukker – ca. 0,5 tsk. pr. kilo, så snacken ikke bliver for sød.
Husk, at hvis du sylter kål i en plastikspand, en gryde eller ikke ved, hvor meget salt du skal bruge pr. trelitersglas med sauerkraut, så ikke fokusere på beholderen, men på mængden af strimlet produkt. Det er selvfølgelig ønskeligt at veje det, men erfarne husmødre bestemmer det “på øjemål”. I dette tilfælde er det vigtigste ikke at overdrive det, ellers vil selv det anbefalede havsalt ødelægge konserveringen.
Sauerkraut – opskrift
Dette er den enkleste variant af, hvordan man laver sauerkraut – du har kun brug for hovedgrøntsagen og salt. Du skal tage kålen, strimle den i små strå, ælte den med hænderne, så kålen tømmer sin saft. Kom det over i en skål, drys med salt, bland og stamp det ned i en krukke. Hvis du laver bejdsning i en spand, skal du udføre alle disse manipulationer i den uden at flytte grøntsagen nogen steder.
Derefter skal du dække emnet med et låg, men så der kommer luft ind, det vil sige, at du ikke skal lukke tæt. Lad det stå i 2-3 dage, indtil grøntsagen begynder at fermentere. Tag en lang nål eller kniv og lav et par punkteringer i kålen i bunden, så overskydende gas slipper ud. Derefter syrner kålen af sig selv, du behøver kun at smage på den. Så snart smagen er helt rigtig, kan du lukke beholderen og sætte den i køleskabet.
Husk, at denne opskrift er en basisopskrift – du kan tilsætte revne gulerødder eller æbler, rødbeder eller tranebær eller andre tilsætningsstoffer efter smag, men først når kålen er begyndt at safte og er blevet drysset med salt.