For at give koteletterne saftighed, og hvad der kan tilføjes til farsen, så den ikke falder fra hinanden – er der en række lifehacks.
Lav saftige og bløde koteletter – drømmen for enhver kok / foto depositphotos.com
Saftige og velsmagende koteletter er en indikator på ægte kulinariske færdigheder. Når alt kommer til alt, drømmer enhver husmor om at lære at tilberede koteletter, så de ikke falder fra hinanden under tilberedningen.
For at give koteletterne saftighed, og hvad der kan tilføjes til farsen, så den ikke falder fra hinanden – er der et par lifehacks.
Hvis du har undret dig over, hvordan man laver hakkede kødboller – så se her ordentlig koteletopskrift:
- Kød (efter smag) – 1 kg;
- Løg – 1 stk.
- Brød eller brød – 200 g.
- Mælk – 250 ml.
- Vand – 200 ml.
- Salt, kværnet sort peber – efter smag.
Fyld brødet med mælk, og lad det stå i et par minutter, så det suger mælken til sig. Kværn kød, løg og brød i en kødhakker. Tilsæt salt og kværnet sort peber efter smag.
Bland farsen godt, indtil den er homogen. Hæld vandet i ad flere omgange (du skal måske bruge lidt mindre vand). Pisk farsen mindst 10-15 gange.
Sæt farsen i køleskabet i mindst en halv eller en hel time, gerne 3-4 timer.
Form koteletter, rul dem i mel eller rasp. Steg dem på hver side i 5-7 minutter.
Hvis du ikke er sikker på, at koteletterne er gennemstegte, kan du lægge dem i en form og sætte dem i ovnen i 10 minutter ved 180 grader. Eller læg dem i en gryde, hæld lidt vand på, og lad dem simre på kogepladen i 10 minutter.
Hvis du samtidig overvejer, hvad du skal tilsætte farsen til koteletterne i stedet for stave eller brød, er det værd at overveje, at det er tilsætningsstofferne i form af løg og brød, der gør koteletterne saftige.
Til koteletter er det desuden bedst at tage en mørbrad- eller skulderdel, men ikke bagskinken. Og husk, at jo længere du rører i farsen, jo mere luftige og dermed saftige bliver koteletterne.
Og for at koteletterne ikke skal falde fra hinanden ved stegning, inden de lægges på panden, er det en god idé at dyppe hver kotelet i æggehvide.
Nogle tilsætter æg til koteletfarsen, men det skal ikke være for meget. Til 1 kg kød vil der være nok 2-3 stk. Æg betragtes ikke som en obligatorisk komponent, fordi de kan give de færdige koteletter stivhed. Hvis du vil tilsætte æg, er det bedst kun at blande æggeblommen i farsen.
Hvad sker der, hvis du ikke putter et æg i koteletterne – de risikerer at falde fra hinanden under stegningen. Men hvad skal man gøre for at erstatte ægget i koteletterne, hvis man ikke har det ved hånden? I stedet for æg kan du komme mosede kogte kartofler i farsen (et æg svarer til tre spiseskefulde kartoffelmasse); mager mayonnaise (to spiseskefulde); kogte rundkornsris (tre eller fire spiseskefulde); revet hård ost (50 gram); dampede havregryn (en spiseskefuld med en håndfuld flager og tre spiseskefulde kogende vand, hævetid – 10 minutter). Bare en af disse ingredienser kan tilsættes koteletterne for at gøre dem mere klæbrige.
Kartofler, mayonnaise, ost, flager kan tilsættes direkte til den rullede fars, ris er bedre at køre gennem en kødhakker sammen med resten af ingredienserne.
Det er vigtigt at huske, at det ikke er nok at tilsætte en limkomponent til fyldmassen, den skal også blandes grundigt og piskes.