Bedre end i butikken: Sådan salter du rødfisk på en velsmagende måde

Prøv at salte fisk derhjemme en gang, og du vil ikke have lyst til at købe den.

Sådan sylter du rød fisk – finesserne ved hjemmesyltning / depositphotos.com

Normalt køber vi let saltet rødfisk: enten er vi vant til at gøre det, eller også er der ikke tid til at lave mad. Men oftest ved vi simpelthen ikke, hvordan man salter fisk derhjemme. Vi fortæller dig, hvilken slags saltning du skal vælge, og hvordan du salter rødfisk korrekt, så den bliver mere velsmagende end butiksfisk.

Tidligere har vi fortalt dig, hvordan du tilbereder kød og fisk korrekt.

Sådan vælger du fisk til syltning

Du kan sylte alle fisk – laks, ørred, pink salmon, chum salmon – det afhænger af dine præferencer. Hvis du kan lide federe fisk med fedtet kød, skal du vælge laks og ørred, mens pink og chum laks har magert, endda tørt kød.

Du kan salte både hele fisk og fileter. Det er nemmere og billigere at købe en fiskefilet med skindet på, og så behøver man ikke at skære den ud. Der er en vigtig pointe her: Fileter uden skind er ikke egnede til syltning.

Det er ikke nødvendigt, at fisken er frisk, du kan også salte frossen fisk, men den skal være optøet i køleskabet, før du salter den. Når du vælger frossen fisk, skal du sørge for, at der ikke er is på den, og at den har en naturlig farve.

Sådan sylter du rødfisk – tørsaltning

Der er to måder at salte fisk på: tørt og vådt.

Tør ambassadør – er den klassiske metode. Den bruger kun tørre ingredienser: salt, sukker og krydderier. Disse gnides på fisken, lægges i et fad og sendes under en hængekøje. Alternativt kan fisken pakkes ind i folie eller film.

Nogle gange kan flydende komponenter bruges til tørsaltning: For eksempel tilsættes appelsinjuice i stedet for sukker.

Til tørsaltning tag 2 spsk. salt og 1 spsk. sukker pr. 1 kg fileter. Hvis det ønskes, kan du tilføje stødt sort eller hvid peber og dild.

Saltningsprocessen tager mindst 12 timer, men hvis du vil have en mere salt fisk, skal du lade den ligge i 24 timer.

Sådan salter du rødfisk i saltlage – vådsaltning

Våd saltning – er en metode, hvor man hælder saltlage (vand + salt + sukker) over fisk. Nogle gange erstattes sukkeret med honning, som får fisken til at smage mere delikat.

Kogning i saltlage er især god til magre fisk – pink laks, keta. I øvrigt bruges denne metode til hurtig saltning af fisk i stykker.

Til saltlage pr. 1 liter vand Tag 3 spsk. salt og 1 spsk. sukker. Du kan eventuelt tilføje laurbær, ærter af oregano eller sort peber og nelliker. Bring saltlagen i kog, og lad den derefter køle af.

Fisken skal ligge i saltlagen i mindst 6 timer, men du kan også lade den ligge længere, afhængigt af stykkets størrelse og dine smagspræferencer.

Sådan sylter du rødfisk på 2 timer – ekspresbejdsning

Fisken skal skæres i tynde skiver (ca. 5 mm) og lægges i saltlage i 1-2 timer. Tag derefter fisken op af saltlagen, smør den med vegetabilsk olie, og lad den stå i køleskabet i endnu en time.

Sådan salter du rødfisk korrekt – 5 vigtige punkter

Og et par andre sylteregler, som vi anbefaler, at du holder dig til:

  • Salt skal bruges groft, eventuelt havsalt.
  • Når du tørsalter fisk, skal du gnide salt på alle sider af fisken, også på skindet.
  • Sukker må ikke tilsættes, men det hjælper med at bevare fiskens tæthed og form, gør smagen mere delikat og afslører den.
  • Til saltning er det bedre at tage glas, emaljerede, keramiske fade – metalfade kan give fisken en ubehagelig smag.
  • Opbevar let saltet fisk i køleskabet i højst 3 dage.

Professionelle kokke anbefaler ikke at opbevare letsaltet fisk længere. Det er bedre at tilberede den i små portioner og om nødvendigt salte den igen.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet