Sæsonen for at lave marmelade starter normalt om sommeren og varer indtil efteråret. Vi har fundet ud af, hvad der er godt at koge marmelade i, og hvad man skal tage hensyn til.
Hvilken gryde skal ikke bruges til madlavning af marmelade – køkkengrej til madlavning af marmelade, / Collage Vi, foto: Vi, screenshot fra video
Marmelade og andre konserves laves for at bevare høsten til vinteren og nyde hjemmelavede lækkerier i de kolde måneder. Men ikke alle ved, i hvilke gryder af hvilket materiale det er rigtigt at koge marmelade.
Hvis du er interesseret i at lære mere om, hvad du kan lave af resterne af sidste års marmelade, anbefaler vi vores materiale: Fylder kun i kælderen: hvad du kan lave af gammel marmelade.
Kan man koge marmelade i en aluminiumsgryde?
En bruger af onlineforummet Quora stillede følgende spørgsmål til konserveringseksperter:
“Kan man koge marmelade i en aluminiumsgryde?” skrev han.
En af brugerne, Andrea, svarede, at hun har konserveret i over 40 år og ikke anbefaler at bruge aluminiumsgryder til at lave marmelade.
“Det kan give en let metallisk smag fra syren i frugten og den citronsaft, du tilsætter. Det kan også brænde syltetøj på, da det opvarmes meget hurtigt i stedet for forsigtigt, hvilket også kan føre til overkogning. Vælg kogegrej med non-stick eller rustfrit stål, som er sikkert. Du og din marmelade er det værd!”, råder hun.
Hvordan en aluminiumspande kan ødelægge marmeladen
Bob Davies, CEO for en virksomhed, der producerer aluminiumsprodukter, siger, at sure fødevarer kan få aluminiumsgryder til at blive misfarvede og give maden en metallisk smag. Syltetøj er typisk ret surt, så det bør ikke tilberedes i aluminiumsgryder.
Der er et par ting, du kan gøre for at minimere risikoen for udvaskning:
- Undgå at bruge sure fødevarer som f.eks. citrusfrugter eller tomater i aluminiumsgryder og -pander.
- Lad ikke maden koge for længe i aluminiumsgryder og -pander.
- Sørg for, at aluminiumsgryder og -pander er ordentligt rengjorte og krydret før brug.
Ved at følge disse retningslinjer kan du hjælpe med at minimere risikoen for udvaskning.
En anden faktor, du skal overveje, er den type aluminiumsgryder, du bruger, påpeger han.
Bob Davis påpeger, at kogegrej af anodiseret aluminium er belagt med et oxidlag, som gør det ikke-reaktivt og mere holdbart end andre typer kogegrej af aluminium. Desuden hjælper non-stick-belægningen med at forhindre, at det klæber fast, og gør rengøringen lettere.
“Hvis du har en pande af anodiseret aluminium, er det sikkert at bruge den til at tilberede marmelade. Men hvis du ikke er sikker på, om din pande er anodiseret, er det bedst at sikre dig og bruge en anden type pande. Hvis du ikke har en belagt aluminiumspande, som du gerne vil bruge til at lave marmelade, skal du beklæde den med pergamentpapir eller en anden fødevaresikker barriere eller bruge de tidligere nævnte anbefalinger”, skriver han.
Hvad Quora er
Quora er et websted med sociale spørgsmål og svar og en online markedsplads for viden med hovedkontor i Mountain View, Californien. Det blev grundlagt den 25. juni 2009 og blev offentligt tilgængeligt den 21. juni 2010. Brugere kan samarbejde ved at redigere spørgsmål og kommentere på svar fra andre brugere. I 2020 havde hjemmesiden 300 millioner månedlige besøgende ifølge Wikipedia.
Kan man koge marmelade i en emaljeret skål – kan man koge marmelade i en støbejernsgryde
Denise Ruggiano, som studerede medicin og folkesundhed på College of Staten Island (dimitterede i 1987), anbefaler at bruge emaljerede støbejerns- eller stålgryder til kogning af marmelade.
“Det eneste, der betyder noget, er en god gryde. Jeg har brugt både gryder i rustfrit stål og emaljerede støbejernsgryder (Dutch ovens), og selv om begge fungerer fint, er sidstnævnte den bedste på grund af dens evne til at fordele varmen i bunden af gryden, hvilket hjælper marmeladen med at blive kogt jævnt,” siger hun.
Hvilket køkkengrej egner sig til marmeladekogning
Professionelle kokkeeksperter påpeger, at hvis du vil foretage en investering, er en kobbergryde ideel til at lave marmelade.
“Den leder varmen mere jævnt end rustfrit stål, hvilket gør den mindre tilbøjelig til at brænde. Men en tung gryde i rustfrit stål eller belagt støbejern fungerer også. Vælg en bredere pande, ikke en højere: Mere overfladeareal betyder mere jævn tilberedning og hurtigere fordampning af fugt,” opsummerer The New York Times.
Hvad ved du om The New York Times?
The New York Times er et amerikansk dagblad med base i New York City. New York Times dækker indenlandske, nationale og internationale nyheder og indeholder artikler, undersøgende rapporter og anmeldelser. Som en af de ældste aviser i USA er det en af landets største aviser. I 2023 havde The New York Times vundet 137 Pulitzer-priser ifølge Wikipedia.
Hvis du opdager en fejl, skal du markere den nødvendige tekst og trykke på Ctrl+Enter for at informere redaktionen.