Nogle husmødre ignorerer disse regler – meget forkert.
Det er strengt forbudt at efterlade en øse i suppen / depositphotos.com
Vi er enige om, at det er meget mere praktisk at koge suppe, hælde den op i tallerkener og derefter lade grydeskeen blive i gryden end hele tiden at tage den ud, vaske den, gøre den beskidt igen og så videre i det uendelige. Det viser sig, at der er flere objektive grunde til, at man ikke bør lade grydeskeen blive i suppegryden.
Hvorfor du ikke skal lade grydeskeen blive i gryden – 3 grunde
Til at begynde med, hvis dit køleskab er fyldt med krukker, madkasser og skåle med mad, så vil en gryde med en grydeske passe dårligere ind end bare dækket af et låg. Hvis det lykkes dig at skubbe den op på hylden, så tænk over, hvad der sker bagefter.
Ændring af aroma og smag
Duften af suppen vil opsuge alle de andre fødevarer, og tværtimod vil den få den uforglemmelige aroma af køleskabet. Alle fødevarer, der skal opbevares i køleskabet, skal være hermetisk lukkede, ellers vil spørgsmålet om deres friskhed opstå før eller siden. For det første vil mad i en løst forseglet beholder blive fordærvet hurtigere, og for det andet vil den, som allerede nævnt, absorbere fremmede lugte.
Risiko for bakterievækst
Endnu værre er det, hvis du sætter en gryde med en grydeske i køleskabet, men uden låg. Så vil både kondens fra hylderne og eventuelle mikroorganismer, som der er mange af i køleskabet, helt sikkert ende i suppen. Det vil ikke kun føre til en mærkelig smag, men også til bakterievækst – en varm, velsmagende og duftende bouillon er et perfekt miljø for liv.
Hurtig fermentering
Det samme gælder i øvrigt, hvis du hælder suppe op i en skål, lader øsen ligge på en tallerken eller et andet fad et stykke tid og derefter dypper den ned i gryden igen. Du kan være sikker på, at i den tid, øsen har ligget der, har den helt sikkert haft besøg af fluer eller myg, som er bærere af forskellige “smitstoffer”. Så snart øsen kommer ned i gryden, vil alle skadelige mikroorganismer straks svømme ind i suppen og derefter – til din tallerken. Og det faktum, at den første ret ikke længere er så sikker – det er en halv katastrofe, resten af de ubehagelige nyheder i en anden. “Dårlige bakterier fremskynder syrningen af fødevarer, herunder supper.
Mulighed for infektion
Det kan ske, fordi suppen når kogepunktet, mens den bliver kogt. Selve gryden opvarmes også ret kraftigt, men øsen udsættes ikke for nogen varmebehandling. Den kommer ind i et andet miljø og bliver bærer af bakterier. Desuden kan du heller ikke garantere, at der er sterilt rent der, hvor den har ligget.
Om man kan lade en grydeske ligge i en suppegryde – ncerne i materialer
Vi har allerede fastslået, hvorfor du ikke kan efterlade en øse i en gryde med suppe på permanent basis. Men det er vigtigt at forstå, at hvis du smider sådan et køkkenredskab i den første skål i 1-2 timer, vil der ikke ske noget katastrofalt. Der er dog øser, der ikke kan efterlades i gryden med den første skål, selv i 5 minutter.
Disse omfatter plast og træ – bakterier ophobes og spredes særligt hurtigt på dem, og det er meget vanskeligt at vaske plast- og træskeer rene. Erfarne kokke anbefaler slet ikke at bruge dem, det er bedre at foretrække rustfrit stål, silikone eller nylon.