Ingen kalk, ingen rust: tips til den bedste måde at rengøre din kedel på

Lær, hvordan du fjerner et tykt lag kalk fra kedlen med eddike, citronsyre og endda kartoffelskræl i Vi-artiklen.

Sådan afkalker du en kedel uden citronsyre / pixabay.com

Der dannes kalk på kedlen, selv om du passer godt på den – det sker af forskellige årsager. I det mindste, hvis du lader vand stå i kedlen “til senere” – det stagnerer, begynder at lugte dårligt og danner bundfald. Endnu værre er det, hvis du bruger vand fra hanen, som ikke kun forårsager kalk, men også andre skadelige aflejringer.

Vi fortæller dig, hvordan du rengør en kedel af rustfrit stål eller andre materialer.

Tidligere talte vi om, hvordan man rengør knive og gafler derhjemme.

Hvorfor der opstår kalk i en kedel, og hvorfor det er farligt

Kalk dannes, fordi det vand, du bruger til at lave varme drikke, indeholder forskellige nyttige sporstoffer – det samme magnesium og calcium. Men det gælder kun for flaskevand – rindende vand indeholder for meget klor og jern. Under kogningen bliver de til aflejringer og bliver siddende på kedlens vægge.

Et tykt lag kalk er ikke kun uskønt at se på, men også farligt for dit helbred, fordi:

  • kalk bliver en varmeisolator og reducerer varmeeffekten fra de opvarmede dele af apparatet;
  • Med tiden hærder kalken og bliver til rust;
  • Kedlen har brug for mere energi til at koge, så den begynder at “vaske” lyset kraftigere;
  • enheden kan blive overophedet og gå i stykker;
  • kalkaflejringer kan endda forkorte elkedlens garantiperiode.

Desuden sætter kalk og rust sig i vigtige organer – især nyrerne og urinvejene – når de først er kommet ind i kroppen.

Sådan rengør du en kedel med citronsyre

Citronsyre eller citron kan bruges til at fjerne kalk hurtigt og nemt. Tag 14 friske citroner eller 1-2 tsk citronsyre, og hæld det i kedlen. Fyld op med 1 liter vand, og kog. Vent, til vandet er kølet af, hæld det ud, og skyl kedlen flere gange.

Sådan rengør du en kedel med eddike – tips

Eddike er et andet velkendt husråd, som kan bruges til at rengøre hele lejligheden og især elkedlen. Du skal fortynde 100 ml 9 % eddike i 1 liter vand, og hvis du vil, kan du tilsætte en dråbe opvaskemiddel for at fjerne den ubehagelige lugt af eddike. Hæld derefter opløsningen i kedlen, kog den op, og lad den køle helt af. Vask kedelvæggene med en svamp dyppet i vand, kog derefter kedlen med rent vand, hæld det ud, og skyl enheden flere gange.

Sådan afkalker du en elkedel med bagepulver

Denne metode anses for at være utrolig effektiv, men dyr, men efter at have brugt den vil kedlen bogstaveligt talt skinne. Køb en flaske natron, åbn låget, og vent på, at gasserne slipper ud. Hæld 1 liter af drikken i kedlen, kog den, og hæld den ud, når den er kølet af. Skyl kedlen et par gange, og brug den, så meget du vil.

VIGTIGT: Hvis du vil bruge denne metode, skal du være opmærksom på, at emaljerede kedler eller tinkedler kan vise spor af farvestofferne i drikken. For at undgå dette kan du vælge en farveløs sodavand, som for eksempel Sprite.

Sådan rengør du en kedel med citronsyre og eddike sammen

I dette tilfælde overvejer vi en variant, hvor kalken har dannet sig så meget, at ingen midler hjælper. Så er du nødt til at bevæbne dig med “tungt artilleri” og udføre enkle handlinger:

  • fortynd 1 spsk citronsyre i vand;
  • hæld i en kedel, kog, afkøl;
  • hæld opløsningen ud af kedlen, hæld rent vand i, tilsæt 0,5 kop eddike;
  • kog, afkøl, hæld opløsningen ud;
  • Skyl kedlen flere gange.

Det kan få kalken til at forsvinde med det samme eller i det mindste blive blødere. Hvis der stadig er aflejringer tilbage, er det ikke svært at fjerne dem med en blød svamp fra væggene.

Sådan afkalker du en elkedel med bagepulver – Lifehack

Denne mulighed er den billigste og mest universelle – den kan bruges selv i marken. Den eneste nce – du bliver nødt til at købe soda, da det er mere effektivt end almindelig fødevaresoda.

Kog vand i en kedel, hæld 3 tsk. soda i, rør rundt, til det er opløst. Lad opløsningen stå i et par timer, og når den er afkølet, hælder du den ud og skyller kedlen grundigt. Hvis sodavandet i sig selv ikke virkede, kan du forstærke effekten ved at gentage manipulationerne, men tilsætte 0,5 kop eddike.

Sådan afkalker du en kedel uden bagepulver, citronsyre og eddike

I enhver husmors køkken er der skræller fra forskellige frugter og grøntsager. Det er med dem, man kan rense kedlen for kalk. Æbler, pærer og kartofler er særligt vellykkede i denne sition – stofferne i skrællerne blødgør kalkaflejringer.

Du skal bare hælde skrællerne i kedlen, overhælde den med vand til 23, koge og lade det stå i 2-3 timer. Hæld derefter vandet fra, og skrub kalken af med en blød svamp opvredet i vand.

Du er måske også interesseret i nyheden:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet