Producenter af produkter fra forskellige prissegmenter kan forfalske smør.
Sådan tjekker du smørrets naturlighed / foto depositphotos.com
Du har købt smør, men smagen eller farven rejser tvivl om dets kvalitet og naturlighed? Vi lærer dig, hvordan du tjekker smør derhjemme.
Bare sidste år steg prisen på smør i er vores land med 22 %. I dag koster en pakke smør på ca. 200 gram i supermarkederne – fra 59 til 87 Hryvnia. Flere og flere producenter vil måske begynde at sælge forfalskninger for at spare penge. Og prisen spiller ikke nogen rolle her: Både producenter af “dyrere” smør og producenter af billigere varianter kan smugle en blanding af fedtstoffer af ukendt oprindelse i og ikke sige et ord om det på etiketten.
Tidligere har vi allerede fortalt, hvordan man tjekker kvaliteten af hytteost derhjemme. Lad os nu forstå, hvordan man identificerer ægte smør, så man ikke mister penge ved at købe forfalsket smør.
Sådan tester du smør i vand – nem test med kogende vand
Testen i varmt vand er en af de mest effektive. Kvalitetssmør skal opløses helt i det og få en mælkeagtig farve. Bemærk: Olien skal opløses uden bundfald og i endnu højere grad uden “flager”. Deres tilstedeværelse er et meget dårligt signal.
Kontrol af smør ved frysning
Ægte kvalitetssmør ved lave temperaturer bør simpelthen “fryse”. Hvis der er vegetabilske fedtstoffer i, vil de ikke lade det gøre det. Derfor er en af de mest effektive måder at teste smørrets naturlighed på at fryse det. Du bør prøve at hakke en frossen smørklat. Hvis du ser smørkrummer under kniven i stedet for glatte lag, er det et sikkert tegn på godt smør.
Sådan tjekker du smør i en stegepande
Sådan identificerer du ægte smør / illustration depositphotos.com
En god måde at teste dette produkt på er direkte i tilberedningsprocessen. Se, hvordan det produkt, du har købt, opfører sig, når det opvarmes. Et godt smør, der kastes i en opvarmet gryde, vil afgive en behagelig mælkesmag og producere en karakteristisk crema.
Sådan tester du smør med jod og mangan
Der er også flere måder, hvorpå man kan kontrollere smør ved hjælp af apoteksmidler – jod og mangan. Begge metoder er ikke informative nok, men de har ret til liv.
Mangan hjælper dig med at afgøre, om der er vegetabilsk fedt i smørret. Tilsæt olien til en opløsning af mangan, og se, om farven ændrer sig. Hvis væsken bliver lysere i farven, indeholder din olie kun animalsk fedt.
Jod giver dig mulighed for at finde ud af, om der er billig palmeolie i sammensætningen. Tilsæt jod til olien, der er opløst i varmt vand, og se reaktionen. Et naturprodukt vil ikke reagere, og efter et par timer vil der ikke være spor af jod. Hvis opløsningen er blevet brun – dårlige nyheder, så er der sandsynligvis tale om en forfalskning.