Hvad skal man drysse på bedene før plantning: en gigantisk høst er sikret

Disse gødninger drysses på køkkenhaven om foråret før plantning for at få grøntsagerne til at vokse bedre.

Sådan gøder du en køkkenhave om foråret / foto depositphotos.com

I er vores land nærmer sæsonen for den første såning sig. Foråret i 2023 bliver højst sandsynligt tidligt og varmt. Det betyder, at man allerede i marts, når jorden er smeltet, kan drysse den med plantenæringsstoffer. Det vil øge afgrødeudbyttet, forbedre spiringen og styrke planternes immunitet.

Men husk, at gødning er godt med måde. Vi har tidligere fortalt, hvorfor træaske til gødning af planter ikke altid er nyttigt.

Humus

Frisk gødning bør ikke udbringes i bedene. Den er for koncentreret for planterne, og afgrøderne kan dø. Det er bedre at vente et par år på, at gødningen rådner godt.

Drys bedet med humus, og spred det jævnt over arealet med en rive, og bryd store stykker op. Til 1 kvadratmeter jord er 7-10 liter humus nok. Det er især godt at gøde områder, hvor der skal vokse planter i fremtiden, med humus. Agurker, græskar og auberginer. Humus er også foretrukket af frugttræer og bærbuske.

Salt

Bordsalt mod ukrudt bruges ofte som ren gødning. Salt øger udbyttet af dårlig jord, holder snegle og muldvarpe væk fra jorden og beskytter grøntsager mod fytophthorose. Mangel på salt i jorden får også grøntsager til at smage kedeligt.

Det er vigtigt ikke at overdrive denne gødning, da jorden ellers bliver for salt. Drys ikke mere end en lille mængde salt pr. kvadratmeter jord. Vand området efter drysningen, eller drys det efter regn.

Salt kan bruges til at gøde jorden, hvor planterne skal vokse kartofler, gulerødder, rødbeder og tomater. Salt forbedrer smagen af disse grøntsager og øger udbyttet.

Kompost

Kompost bruges til at gøde jorden om foråret før plantning. Det gør jorden sprød og næringsrig og tiltrækker regnorme, som er gavnlige for afgrøderne. Organisk materiale spredes ud over marken og graves derefter ned i 5 cm dybde. Det tilføres 3-4 uger før plantning af grøntsager på friland.

Det er bedre at gøde køkkenhaven med moden kompost, der er ca. 4 år gammel, fordi frisk kompost indeholder for meget kvælstof. Kompost er godt for alle planter, men mest af alt er det elsket af kål, krydderurter, radiser, agurker, courgetter. Et meget godt udbytte på komposterede bede opnås ved at Jordbær.

Mineralske gødninger

Nogle næringsstoffer kan kun komme ned i jorden fra mineralsk gødning. Du kan købe dem i landbrugsbutikker eller på markedet. Gødning findes i form af kvælstof, fosfor og kalium.

Normalt er præparaterne mærket med de grøntsagsafgrøder, de er egnede til, og hvordan de anvendes. Overskrid ikke den dosering, der er angivet af producenten, da planterne ellers kan dø.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Håndlavede køkkenknive og kokkeknive i professionel kvalitet