Hybente er meget nyttig, men kræver den rigtige bryggeteknik, ellers kommer drikken til at indeholde stikkende fnug.
Opskrift på hybente / foto depositphotos.com
Hyben – udbredt i er vores land og et meget nyttigt bær, som man kan brygge velduftende te på. Afkog af disse frugter styrker immunforsvaret og sænker blodtrykket. Tilberedningen af hybente er meget enkel, og den behagelige smag kan suppleres med frugt og krydderier.
Fordele og ulemper ved hybente
Hyben indeholder flere gange mere C-vitamin end citron. Derfor er hybente mod forkølelse meget nyttig. Den indeholder også B-, PP- og P-vitamin, kalium, magnesium og garvesyre.
Afkog af hybenfrugt har stærke antiinflammatoriske egenskaber og reducerer hævelser. En anden grund til, at hybente er nyttig, er dens rige jernindhold, som gør drikken meget god for hjertet og blodtrykket.
Svaret på spørgsmålet “kan du gravide kvinder hyben-te” er positivt. Dette bær er meget nyttigt for gravide kvinder, og hos ammende kvinder forbedrer det mælkens kvalitet.
Der findes en te med hyben skade – den indeholder meget askorbinsyre og irriterer tarmslimhinden, så du bør ikke drikke den i tilfælde af tarmsygdomme. Den har også en vanddrivende effekt, så drikken bør ikke drikkes om natten og før rejser.
Hybente – hvordan laver man den?
Du kan brygge den som frisk, såvel som tørrede bær. I det andet tilfælde vil smagen være mindre intens. Begge typer bær skal vaskes godt under vandhanen.
Bryg hybenbær kan være hele eller knuste. I det andet tilfælde bliver teen mere aromatisk. Men inde i bærrene er der små stikkende fnug, som irriterer maveslimhinden. Det anbefales at fjerne dem, og selve de hakkede bær skal inden brygningen pakkes ind i flere lag gaze, så fnuggene ikke kommer med i drikken.
Hybente hvordan man brygger / foto depositphotos.com
Hybente i en termokande
Den nemmeste måde at tilberede hybente på er at hælde den i en termokande. Det er bedst at tage en beholder med et volumen på højst 2 liter.
Bær til te skylles på forhånd og prikkes med en tandstikker flere steder, hvis de er hele. Pak de skiveskårne bær ind i gaze. Fyld termokanden med hyben til en tredjedel, hæld varmt vand på (ikke kogende vand), og skru låget på. Te fra hele bær insisterer 8-10 timer, og fra knuste bær – 2-3 timer. Hvis du ønsker det, kan du tilsætte sukker.
Sort te med hyben
Til aromatiseret sort te med hyben skal du bruge:
- kogt vand – 300 ml;
- sort te – 1 spsk;
- hyben – 100 g.
Hæld 300 ml vand i en gryde, og sæt den på kogepladen. Bring det i kog. Hæld hyben i, og skru ned til lav varme. Læg låg på, og lad teen trække i 5 minutter.
Hæld kogende vand i tekanden i 2 minutter, og hæld det ud – det er for at varme kanden op. Kom derefter den malede sorte te i, og hæld afkoget af hyben og bær i. Læg låg på kedlen, og dæk den til med et håndklæde i 15 minutter. Derefter er sort te med hyben klar – hæld den i kopper og fortynd den med kogende vand.
Te med hyben, mandarin, citron og krydderier
For at tilberede en sund og velduftende te med hyben og citron skal du bruge:
- vand – 1 liter;
- hele tørrede hyben – 60 g;
- mandarin – 1 stk;
- citron – 0,5 stk;
- kanel – 1 stang;
- badian – 1 stjerne;
- sort eller grøn te – 1 spiseskefuld.
Kog 1 liter vand op i en gryde, og tilsæt kanel, badian og hyben. Kog ved svag varme i 10 minutter. Skræl mandarinen, og skær skallen af. Tilsæt skal og te til vandet, og lad det simre i yderligere 10 minutter. Tag drikken af varmen, og pres saften fra citronen og mandarinen ned i den. Læg låg på, og lad det trække i 10 minutter. Derefter er teen klar – det anbefales at si den.
Læs også, hvornår du skal plukke hyben, og hvordan du tørrer dem derhjemme.