Vores utility knive kommer med et moderne og frisk vestligt design, og er fremstillet ved traditionelle japanske metoder, for at skabe en fantastisk blanding af begge verdener og en kniv du absolut vil komme til at holde af i mange år endnu.
Hvad er en utility kniv?
Her får du noget af det bedste hvad angår japanske knive der kan bruges til utroligt mange forskellige opgaver i køkkenet, og størrelsen der ligger mellem en normal kokkekniv og de mindre urteknive gør at du i mange tilfælde kan bruge denne kniv til både mindre råvarer, såvel som større stykker kød eller fisk.
Disse knive er samtidig fantastiske til at pille, skrælle, dekorere og på anden måde tilberede råvarer hvor man gerne vil have udsøgt kontrol og præcise snit, hvilket er perfekt til amatørkokken der ønsker at kæle for præsentationen for gæsterne, såvel som til den professionelle kok der lever af at lave lækker mad, og som har et ry at opholde.
I modsætning til andre knive, kan japanske knive af denne type komme i varierende længder, fra lige under 10 centimeter, til mere end 16 centimeter lange. Og netop det af knivene er fremstillet af japansk stål betyder du får en ekstremt skarp klinge der holder kanten i mange år, og en hård og fast profil på kniven der betyder du ikke føler at bladet slingrer, selv ved klistrede eller hårde ingredienser.
Med en utility kniv fra Seven Spoons får du altså rig mulighed for at vælge lige netop den kniv der passer bedst til resten af din samling, uden at dine eksisterende knive overlapper funktionaliteten på den nye.
Hvorfor er de Japanske knive så populære?
Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.
Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.
Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.
Japansk VG10 rustfrit stål
VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.
VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.
Egnskaberne ved Japanske knive
En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!
Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.