Hvilke knive af carbon stål er bedst?

Når man skal finde sin næste køkkenkniv af carbon stål kan der være meget information at vælge mellem når det kommer til ståltyper, og det hele kan virke lidt overvældende.

Derfor har vi valgt at skrive denne guide der hjælper dig med at vælge hvilken ståltype du vil få mest glæde af baseret på dine behov i køkkenet.

 

 

Rustfrit stål eller carbonstål?

Du har måske allerede valgt at din næste kniv skal være lavet af carbon stål, men er du stadig i tvivl kan det nævnes at carbon stål har mulighed for at blive skarpere end knive af rustfrit stål, og så er de også lettere at slibe.

De kræver dog lidt mere vedligehold end en klassisk kokkekniv af rustfrit stål.

For at sikre en lang levetid og den bedste ydelse, skal carbon knive altid holdes tørre, og man bør også jævnligt tørre kniven af med en klud eller køkkenrulle når man bruger lang tid i køkkenet. Dette gør sig især gældende når man har med syreholdig mad at gøre, da syren kan forårsage kemiske reaktioner med carbon 

 

Carbon ståltyper

Det vigtigste valg du står overfor når du skal købe ny køkkenkniv, er hvilken ståltype kniven skal være lavet af.

Dette afgør hvor god klingen er til at skære gennem kød, frugt og anden mad, samt hvor længe kniven forbliver skarp før den skal slibes igen. Vi har samlet de mest populære typer stål nedenfor, og givet en kort forklaring til dem hver.

 

1095 Carbon & 15N20 Nikkelstål (Damsksus kombinationen)

Her er der kombineret den traditionelle 1095 ståltype med det populære 15N20 damaskus stål for at skabe en yderst skarp, solid og flot kniv.

Med ståltypen 1095 får man en god kombination af værdi for pengene og godt knivstål. Vælg med 1095 er det som regel en god idé at vælge en lidt tykkere kniv, men kombineret med 15N20 får mange et større udvalg af vælge imellem.

Ståltypen 15N20 har et højt indhold af nikkel der især har vundet indpas ved brug sammen med ståltypen 1095 for at fremstille Damaskus stål, savklinger og andre produkter hvor klingen ønskes skarp, stærk og af høj kvalitet.

Japansk VG10 stål

VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.

 VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.

Sandvik 12C27 stål

12C27 er en ståltype udviklet i Sverige. Der er blevet udviklet løbende på sammensætningen i mere end 40 år, og i dag bliver ståltypen anset som værende af en god og solid kvalitet, blandt andet brugt i de populære Mora knive.

 Den molekylære sammensætning er mere kompakt end ved andre typer stål. Samtidig er stålet renere og mikrostrukturen finere end ved mange andre typer stål, hvilket skaber en yderst holdbar kniv med gode egenskaber. Med andre ord er dette en ståltype der er velegnet til køkkenet, men også bliver brugt flittigt i naturen til jagt, fiskeri og lignende.

Afsluttende ord

Man har fremstillet kokkeknive, sværd, og andre skarpe genstande med carbon stål i århundreder, og vil formentlig fortsætte i århundreder endnu.

Knive af carbon stål kan holde en levealder, de er behagelige at bruge på grund af letheden hvormed de skærer gennem madvarer, og man kan holde dem skarpe i lang tid. Bare husk at pas ordentligt på dem, opbevar dem tørt og hold dem væk fra længerevarende fugt og vand.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DU KUNNE OGSÅ VÆRE INTERESSERET I...