Kært barn har mange navne. Denne Japanske type kniv kendes nemlig også som en grøntsagskniv, hvilket Nakiri knive er perfekt egnet til at håndtere. Med en yderst skarp klinge der står smukt og rent kan du trylle i køkkenet med detaljerne når du arbejder med grøntsager. Her får du udsøgt kontrol, behagelig komfort og fantastiske egenskaber der sikrer et resultat du kan være stolt af.
Hvad er en Nakiri kniv?
Japanske knive af typen Nakiri har tendens til at være dobbeltslebne, hvilket vil sige de er skarpe på begge sider. Selve klingen er særdeles tynd har en rektangulær formgivning, og bliver anvendt af professionelle og amatører over hele verden til effektivt at hakke, skære og snitte grøntsager og frugter med en effektivitet man bare må misunde.
Den høje klinge kan godt give udtryk for at være tung og stor til at kunne anvendes til grøntsager, men stålet vejer ikke særligt meget, og man får en helt utrolig fornemmelse og kontrol over kniven mens man arbejder med den på grund af disse egenskaber. Dog skal man være opmærksom på at den tynde profil på klingen gør at kniven ikke er egnet til at skære i hårde madvarer, såsom knogler eller lignende.
Vi har et udvalg af Japanske knive af typen Nakiri med forskellige designs og håndtag, så du frit kan vælge lige netop den model du ønsker. I samarbejde med de smede som fremstiller knivene har vi nemlig foreslået håndtag i en europæisk og dansk stil, hvis ikke du hellere vil have en original kniv med et japansk håndtag som man kender det fra de traditionelle designs.
Hvorfor er de Japanske knive så populære?
Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.
Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.
Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.
Japansk VG10 rustfrit stål
VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.
VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.
Egnskaberne ved Japanske knive
En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!
Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.