Cabon stål eller rustfrit stål?

Carbon stål kniv

Hvilke køkkenknive af carbon stål er bedst?

Når man skal finde sin næste køkkenkniv af carbon stål kan der være meget information at vælge mellem når det kommer til ståltyper, og det hele kan virke lidt overvældende. Derfor har vi valgt at skrive denne guide der hjælper dig med at vælge hvilken ståltype du vil få mest glæde af baseret på dine behov i køkkenet.

Rustfrit stål eller Carbon stål?

Du har måske allerede valgt at din næste kniv skal være lavet af carbon stål, men er du stadig i tvivl kan det nævnes at carbon stål har mulighed for at blive skarpere end knive af rustfrit stål, og så er de også lettere at slibe.

De kræver dog lidt mere vedligehold end en klassisk kokkekniv af rustfrit stål. For at sikre en lang levetid og den bedste ydelse, skal carbon knive altid holdes tørre, og man bør også jævnligt tørre kniven af med en klud eller køkkenrulle når man bruger lang tid i køkkenet. Dette gør sig især gældende når man har med syreholdig mad at gøre, da syren kan forårsage kemiske reaktioner med carbon stålet.

Carbon ståltyper

Det vigtigste valg du står overfor når du skal købe ny køkkenkniv, er hvilken ståltype kniven skal være lavet af. Dette afgør hvor god klingen er til at skære gennem kød, frugt og anden mad, samt hvor længe kniven forbliver skarp før den skal slibes igen. Vi har samlet de mest populære typer stål nedenfor, og givet en kort forklaring til dem hver.

1095 Carbon og 15N20 nikkelstål (damaskus)

Her er der kombineret den traditionelle 1095 ståltype med det populære 15N20 damaskus stål for at skabe en yderst skarp, solid og flot kniv.

Med ståltypen 1095 får man en god kombination af værdi for pengene og godt knivstål. Vælg med 1095 er det som regel en god idé at vælge en lidt tykkere kniv, men kombineret med 15N20 får mange et større udvalg af vælge imellem.

Ståltypen 15N20 har et højt indhold af nikkel der især har vundet indpas ved brug sammen med ståltypen 1095 for at fremstille Damaskus stål, savklinger og andre produkter hvor klingen ønskes skarp, stærk og af høj kvalitet.

Japansk VG10 Stål

VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.

 VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.

Sandvik 12C27 Stål

12C27 er en ståltype udviklet i Sverige. Der er blevet udviklet løbende på sammensætningen i mere end 40 år, og i dag bliver ståltypen anset som værende af en god og solid kvalitet, blandt andet brugt i de populære Mora knive.

 Den molekylære sammensætning er mere kompakt end ved andre typer stål. Samtidig er stålet renere og mikrostrukturen finere end ved mange andre typer stål, hvilket skaber en yderst holdbar kniv med gode egenskaber. Med andre ord er dette en ståltype der er velegnet til køkkenet, men også bliver brugt flittigt i naturen til jagt, fiskeri og lignende.

Afsluttende ord

Man har fremstillet kokkeknive, sværd, og andre skarpe genstande med carbon stål i århundreder, og vil formentlig fortsætte i århundreder endnu. Knive af carbon stål kan holde en levealder, de er behagelige at bruge på grund af letheden hvormed de skærer gennem madvarer, og man kan holde dem skarpe i lang tid. Bare husk at pas ordentligt på dem, opbevar dem tørt og hold dem væk fra længerevarende fugt og vand.

 

Måske noget for dig?

 

-25%
1.199,00 DKK
-23%
-57%
-23%
-29%
-29%
-25%
-20%

 

Hvorfor vælge en kniv fra SevenSpoons?

HVORFOR VÆLGE EN KNIV FRA SEVENSPOONS?

Da SevenSpoons tilbyder vidt forskellige knive, der er fremstillet via diverse smedemetoder og materialer, har alle vores knive forskellige egenskaber.

Sevenspoons Damaskus-knive er utvivlsomt de skarpeste knive, vi har, og de er perfekte til præcisionsarbejde, f.eks. æstetisk skærearbejde, og når man arbejder med fisk, kød eller grøntsager. Damaskus-knivene har deres navn efter fremstillingsmetoden ’Damaskus’, hvor man smeder kniven i flere hundrede lag stål. Det gør også, at kniven er meget hård, og derfor kan knække, hvis man taber den. Vores Damaskus-knive fremstilles i 365 lag Damaskus-stål. Da de alle er håndlavede, er der ikke to knive, der er ens.

De japanske knive hos sevenspoons er nogle af de skarpeste knive, vi tilbyder, og er ligesom vores Damaskus-knive gode til præcisionsarbejde. Da den japanske knivs materiale er hårdt, er den dog også tilbøjelig til at knække, hvis man f.eks. taber den på et stengulv. Vores japanske knive er smedet via San Mai-metoden, der betyder ’tre lag’, som er blevet anvendt i Japan gennem mange århundreder. Materialet er carbon-stål, hvilket kan ruste, og derfor er der mere vedligeholdelse forbundet med vores japanske knive sammenlignet med de nordiske knive. De japanske knive fås i 67 lag stål.

De nordiske knive hos sevenspoons fra Sverige er smedet via digelstålmetoden, der stammer helt tilbage fra Vikingetiden. Ståltypen er rustfrit Sandvik-stål, der i dag bruger 82 % genanvendt stål. Vores nordiske knive er ideelle til at skære store mængder af grøntsager eller kød, da de er særdeles holdbare. Dog er de ikke lige så ideelle til præcisionsarbejde som Damaskus-knivene og de japanske knive. De nordiske knive kræver til gengæld næsten ingen vedligeholdelse, så længe man bruger strygestål en gang imellem.

Som du kan se, tilbyder vi knive til enhver slags kok; både hjemmekokken, der går op i godt værktøj, som Michelin-kokken, der har brug for en kniv, der kan ornamentere råvarerne, eller den gængse linjekok, der skal skære flere kilo råvarer ud på kort tid. Når du køber en kniv hos os, støtter du indirekte de små, lokale smedjer rundt omkring i verden, og holder dermed deres traditionelle håndværk i hævd.

DANSK DESIGN – TRADITIONELT HÅNDVÆRK

Hos SevenSpoons sætter vi en stolthed i at sælge kokkeknive af høj kvalitet. Vi rejser selv verden rundt for at lokalisere de bedste smede, der bruger materialer af allerhøjeste kvalitet. Det er i samarbejdet med disse smede, at vores knive opnår deres særlige status – i spændingsfeltet mellem dansk design og et traditionelt håndværk.

Udvælgelsen og fremstillingen af knivene er en yderst kompleks proces, der inkluderer alt fra danske designforslag, lokale arbejdstegninger og fremsendelse af prøveknive til godkendelse. Før vi sætter knivene til salg på webshoppen, bliver de testet både i forhold til holdbarhed, rustfrihed, skarphed og vedligeholdelsesprocedurer. Det er sådan, vi kvalitetssikrer dit produkt.

Vi føler, at den eneste rigtige måde, man gang på gang kan garantere en kvalitetskniv, er ved at samarbejde med de lokale smede og gøre brug af disses respektive traditioner og smedemetoder. Når du endelig står med en kniv fra os i hånden, vil du både opleve det ergonomiske og æstetiske præg fra det danske design, såvel som funktionaliteten og kvaliteten fra mange århundreders nedarvede smedetraditioner.

I øjeblikket samarbejder vi med smede i Kashmir, som fremstiller vores Damaskus-knive, samt smede i Fukui i Japan, der fremstiller vores japanske knive, og smede i Sverige, som fremstiller vores nordiske knive.

Måske noget for dig?

-25%
1.199,00 DKK
-23%
-57%
-23%
-29%
-29%
-25%
-20%

 

Hvordan fremstilles damaskus knive?

HVORDAN FREMSTILLES VORES DAMASKUS KNIVE?

Processen med at fremstille vores Damaskus-stål starter med, at man tager 5 lag 1095 og 4 lag 15N20 stål. De anbringes skiftevis og smedes derefter sammen til at forme en barre. Barren skæres dernæst i stykker og stables igen for at skabe flere lag.

Denne proces gentages det antal gange, det er nødvendigt for at opnå det ønskede antal lag. Når man har fået de lag i Damaskus knivene, man ønsker, er det næste skridt at få skabt mønstret i stålet. Der findes utallige forskellige mønstre, bl.a. dråbe- og stigemønstret, som der kan læses mere om nedenfor.

EGENSKABERNE VED DAMASKUS-STÅL

Hårdheden på stålet måler man typisk på Rockwell-skalaen, hvor man angiver en karakter alt efter, hvor hårdt stålet er. Stålet på en almindelig kniv har typisk en hårdhed på mellem 50-55 HRC, hvor stålet på Damaskus knive har en hårdhed på omkring 60-63 HRC.

Damaskus knive er velkendt for deres mange – synlige – lag som primært bidrager til udseendet af knivene med også giver en helt særlig kniv, da smedehistorien er noget for sig selv. Du skal – både med den gammeldags og med den moderne Damaskus-fremstillingsproces – udføre processen adskillige gange.

Vores Damaskus knive er utvivlsomt de skarpeste knive, vi har hos SevenSpoons, og de er på hver deres måde perfekte til alle opgaver i køkkenet. Derfor kan du vælge imellem en lang række forskellige knivtyper, som f.eks. urteknive, grøntsagsknive, kokkeknive og fileteringsknive. Det er også muligt at vælge hele knivsæt.

FLOT KNIVMØNSTER & DESIGNPROCESSEN

Udvælgelsen og fremstillingen af Damaskus knivene er en proces, der består af mange elementer og inkluderer alt fra danske designforslag, lokale arbejdstegninger og fremsendelse af prøveknive til godkendelse. Før vi sætter knivene til salg på webshoppen, bliver de testet både i forhold til holdbarhed, rustfrihed, skarphed og vedligeholdelsesprocedurer. Det er sådan, vi kvalitetssikrer dit produkt.

Vi føler, at den eneste rigtige måde, man gang på gang kan garantere en kvalitetskniv, er ved at samarbejde med de lokale smede og gøre brug af disses respektive traditioner og smedemetoder. Når du endelig står med en Damaskus kniv fra SevenSpoons i hånden, vil du både opleve det ergonomiske og æstetiske præg fra det danske design såvel som funktionaliteten og kvaliteten fra mange århundreders nedarvede smedetraditioner.

Det flotte snoningsmønster i Damaskus knivene skabes ved at sno barren, og jo mere vi snor den, jo smallere vil snoningen i mønstret fremstå. Der findes to forskellige mønstre, dråbemønstret, som laves ved at bore huller i barren og dernæst smede den til en barre igen, og stigemønstret, som laves ved at fræse riller i barren med en maskine og dernæst smede den til en barre igen.

Måske noget for dig?

-25%
1.199,00 DKK
-23%
-57%
-23%
-29%
-29%
-25%
-20%

 

Hvad er Damaskus knive?

HVAD ER DAMASKUS KNIVE?

Knive i Damaskus stål er blevet mere eller mindre uundværlige for entusiasten, der går op i sit grej og sine redskaber til køkkenet – og som ikke er villig til at gå på kompromis med kvalitet deraf.

Derfor er det også en investering, når du køber knive i Damaskus stål. Men det er det hele værd, når kniven ubesværet glider henover skærebrættet samtidig med, at den ligger i perfekt balance i hånden. Og så kan man ikke ligefrem sige, at knivene er grimme at kigge på – tværtimod.

Når du først har prøvet Damaskus knive, er der ingen vej tilbage. Alt andet vil simpelthen føles sløvt og uskarpt.

Vores Damaskus knive fremstilles i samarbejde med en lille lokalsmed i de berømte Himalayabjerge. I nærområdet udarbejdes de 2 forskellige jerntyper, vi bruger til fremstillingen af vores Damaskus knive.

Vi mener nemlig, Damaskus-metoden stammer fra det nordlige Indien, hvor en smed prøvede at udarbejde våben tilbage i jernalderen med 2 kombinerede typer af stål med det kendte Damaskus mønster. Verdenen var dog ikke særlig sammenflettet dengang, så den originale Damaskus metode gik tabt i det nordlige Indien. Mange har siden da prøvet at lave deres egen form for Damaskus knive.

Nogle mener, de stammer fra jern, der blev transporteret fra Sri Lanka til Damaskus i Syrien, mens andre mener, det oprindeligt stammer fra Japan, hvor knivverdenen er enorm populær. Men da Mikkel rejste rundt i Himalaya-bjergkæden mødte han sin nuværende smed, som havde mange historier omkring Damaskus-metoden, og hvor den stammede fra. Derfor har vi hos SevenSpoons valgt at bruge netop denne metode, da vi har erfaret, at det er den metode, der kommer tættest på den originale Damaskus-metode.

HISTORIEN BAG DAMASKUS KNIVENE FRA SEVENSPOONS

Hos SevenSpoons samarbejder vi med to brødre fra den berømte Himalaya bjergkæde. De er tredjegenerations smede som deres far og bedstefar. Som familie har de specialiseret sig i kokkeknive.

Før de som brødre kom ind i virksomheden, solgte deres far kun sine knive på det lokale marked. Han er nu gået på pension, og brødrene er i gang med at videreføre familievirksomheden. De følger i deres fars fodspor, men gør også tingene lidt anderledes. Ved at prøve at udvikle deres virksomhed på et internationalt plan og med hjælp fra SevenSpoons og alle kunderne, er de nu gået fra at være en lille lokal smed med far og 2 sønner til at kunne udvide virksomheden, som nu har 8 ansatte.

DAMASKUS KNIVE AF CARBON-STÅL

Vores Damaskus knive er carbon-knive. Carbon-knive er en ståltype med et højt indhold af kulstof. Det høje kulstofindhold gør, at kniven kan holde skæret længe og er nem at slibe op. Ulempen ved denne type kniv er dog, at den kan ruste rimeligt nemt, så det kræver regelmæssig vedligeholdelse med olie. Carbon-stål er også kendt for med tiden at skifte farve til en nærmest gråblå farve – kaldet patina. Det gør knivene mere modstandsdygtige og giver dem lidt mere personlighed, synes vi.

Måske noget for dig?

-25%
1.199,00 DKK
-23%
-57%
-23%
-29%
-29%
-25%
-20%

 

Hvordan fremstilles Japanske knive?

Japan

HVORDAN FREMSTILLES VORES JAPANSKE KNIVE?

Japanske knive er blevet mere eller mindre uundværlige for entusiasten, der går op i sit grej og sine redskaber til køkkenet – og som ikke er villig til at gå på kompromis med kvalitet deraf. Derfor er det også en investering, når du køber japanske knive, men du får så også et absolut kvalitetsprodukt.

Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.

Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.

Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.

FREMSTILLINGSPROCESSEN

Der er generelt set 3 vigtige skridt i fremstillingen af japanske knive, som omfatter smedningen, skærpning & hvæsning samt påsætning af skaft.

Smedningen (Hizukuri):

Her opvarmes og hamres metallet til den ønskede form. Til dette bruges en pedalstyret hammermaskine. Fordelen ved at styre maskinen med foden er, at smeden kan variere hastigheden af stødene og dermed få en mere præcis form lige fra processens begyndelse.Processen omfatter også hærdnings- og nedkølingsprocesserne, som giver bladet dets unikke hårdhed. Temperaturerne kan nå op mod 2.000° C, hvor bladet dernæst opvarmes til omkring 900° C og hamres til. Dette får de to metaller til at smelte sammen.

Skærpning og hvæsning (Tazuke eller Togi):

Bladet får sin skarpe kant. Når det ru blad har fået sin generelle form, vil håndværkeren overgive det til den næste mand i processen (togishi) – også kaldet polereren. Denne håndværkers job er at forfine formen på bladet og få det til at se smukt ud. Denne proces tager lang tid og kan vare op til adskillige uger, når det drejer sig om knivblade af højeste kvalitet. Det er ikke unormalt, at poleringsprocessen tager længere tid end selve smedningen, men en veludført polering kan i allerhøjeste grad forbedre bladets skønhed. Det betyder samtidig, at en dårlig polering kan ødelægge mange dages hårdt arbejde. En uerfaren polerer kan f.eks. spolere et blad ved at fjerne for meget stål.

Påsætning af skaft (Ezuke):

Bladet fastgøres til et skaft eller håndtag, som normalt fremstilles af magnoliatræ. Producenten mærker måske dernæst håndtagene med sit segl, og på de virkelig dyre knive får køberen mulighed for at få sit navn eller symbol indgraveret på selve bladet

EGENSKABERNE VED JAPANSKE KNIVE

En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!

Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.

Måske noget for dig?

-25%
1.199,00 DKK
-23%
-57%
-23%
-29%
-29%
-25%
-20%

 

Hvordan behandler man en Japansk kokkekniv?

Hvordan behandler man en Japansk kokkekniv?

Japanske knive har tendens til at være tyndere og lavet af hårdere stål sammenlignet med de fleste europæisk fremstillede knive. Disse forskelle er grunden til, at nogle mennesker tror, at japanske knive er sarte og mere tilbøjelige til at blive beskadiget. I virkeligheden kan japanske knive vare hele livet, og de fleste større skader, vi ser, kommer fra at tabe kniven eller uhensigtsmæssig brug. For at holde dine knive i en god stand i deres levetid, har vi samlet vores bedste ting, du aldrig bør gøre med en japansk kniv.

Den vigtigste ting at overveje med japanske knive er at bruge den rigtige kniv til jobbet. Tænk på en japansk gyutou kokkekniv som en barberkniv. Den er beregnet til at skære proteiner og grøntsager med præcision, men ikke til at hakke gennem knogler. Vælg en kniv som en deba til filetering af fisk og en honesuki til filetering af fjerkræ. Hankotu og Garasukis er også gode valg til udbenings knive med den rette tyngde- og bladgeometri til at skære gennem samlinger.

En anden handling, der kan forårsage skade på kokkens knive, er vridning. Vridning er især farligt, når man skærer gennem hårde tætte ingredienser som store hjul af lagret ost og meget hård squash. Det er vigtigt at bruge lige skærebevægelser uden at dreje bladet og vælge heftigere knive som en nakiri til denne type job.

Brug aldrig en japansk kniv til at skære frosne fødevarer. Punktum. Selvom, du endda tænker på det, skal du ikke gøre det.

Hvad med en cleaver? Japanske spaltninger er gode, nyttige knive. Deres vægt og størrelse, parret med virkelig tynde kanter, giver effektiv skæring til grøntsager og proteiner. Deres generøse overfladeareal er nyttigt til at flytte ingredienser rundt, men de er ikke beregnet til at blive brugt til slagteri. Skæring gennem knogler kan beskadige disse knive.

Hvis du ikke har hørt dette før, skal japanske knive altid vaskes i hånden og tørres af med det samme. Efterlad aldrig en kniv i vasken eller læg den i opvaskemaskinen. Rust vil forårsage skade, men kan let fjernes, hvis det er overfladisk. Så, bedst at forhindre det i første omgang, men altid håndtere det så hurtigt som muligt.

Som altid bedes du kontakte os med eventuelle spørgsmål!

Måske noget for dig?

-25%
1.199,00 DKK
-23%
-57%
-23%
-29%
-29%
-25%
-20%

 

Typer af japanske kokkeknive

Udvalgte Japanske knive

Typer af Japanske kokkeknive

Japanske køkkenknive har udviklet sig fra simple knive med tunge blade (i stil med Deba), som fås i mange gennemtænkte former til brug for præcise opgaver. Den fantastiske klassiske trio er Deba, Usuba og Yanagiba, som specielt anvendes i det traditionelle japanske køkken.

Men vi vil starte med de knive, som er de mest almindeligt anvendte, og dernæst gå over til mere specifikke knive.

 

Gyuto (kokkekniv)

Den japanske udgave af vestens vigtigste køkkenkniv (kokkekniv). Den største forskel på en japansk universalkniv og dens europæiske modstykke, en fransk eller en tysk kniv, ligger i det tyndere blad.

Den japanske udgave er normalt fremstillet af hårdere stål og er dobbeltslebet. Der er Gyuto-knive med europæiske og med japanske håndtag, sidstnævnte kaldes wa-gyuto.

Gyuto-knivene var oprindeligt designet til at skære store stykker oksekød, og det er der, deres navn kommer fra – det betyder bogstaveligt talt et ”kosværd”. Dimensioner på Gyuto-knive spænder mellem 150-390 mm., men knivene er ofte mellem 210-270 mm. lange. Bladets tykkelse er normalt mellem 1,5-5 mm.

Santoku (universal)

Denne japanske universalkniv har et navn, som bogstaveligt talt betyder en ’kniv med tre dyder’ – den anvendes til grøntsager, fisk og kød. Santoku-kniven er også kendt som santuko i nogle dele af Europa.

Dens fulde navn er santoku-bocho eller bukabocho. Kniven kan have et japansk eller et europæisk håndtag. Længden spænder normalt mellem 165-180 mm., og den er næsten altid dobbeltslebet.

Bunka (universal)

BunkaBano-Bocho-designet er med sin typiske funktionalitet beregnet til alsidig brug i det vestlige køkken. Det har en fleksibel profil, som er bred nok ved håndtaget, en forsigtig bue på bladet, som både er velegnet til lange og korte udskæringer, en flad bagside af bladet og en tynd spids til præcist arbejde med mad.

Nakiri & usuba (grøntsagsknive)

NAKIRI:

Et rektangulært tyndt blad, der er designet til at skære grøntsager, i lighed med Usuba, men meget tyndere og mere til brug i hjemmet. Nakiri kan oversættes med en kniv til at skære grøntsager. Kniven kan have et japansk eller et europæisk håndtag. Længden spænder normalt mellem 165-180 mm., og den er næsten altid dobbeltslebet.

USUBA:

Et rektangulært tyndt blad, der er designet til at skære grøntsager. Sammenlignet med Nakiri er Usuba mejselbundet og har et klassisk japansk håndtag. Azumagatausuba eller Kakugatausuba (“kaku” betyder “firkantet”) er længere japanske navne for en klassisk japansk kniv til at skære grøntsager.

Usuba-knive er forskellige, hvad angår formen på spidsen af bladet, som kan være både rektangulær og halvrund.  Kamagatausuba har en halvrund spids og stammer fra Kansai-regionen. Kort sagt så varierer Usuba-knive alt efter spidsen på knivbladet, så de passer hver især til forskellige grøntsager.

Petty (skrælle-/utility-kniv)

Petty-kniv, som sommetider også kaldes en skrællekniv ellen en utility-kniv, er en mindre udgave af Gyuto’en (kokkekniven), og den anvendes til alle former for fintmærkende opgaver, hvor en større kniv ikke vil kunne bruges.

Petty-knive anvendes til skrælning, dekorering, til at skære kernehus ud af æbler, fjerne pletter på kartofler osv. Det er en kniv, som bør være i ethvert køkken. Kniven har normalt en længde på mellem 120-150 mm.

yanagiba

Traditionel japansk kniv med et langt tyndt blad, som oprindeligt blev brugt til at skære tynde skiver af rå fisk – ja, sushi! Nu til dags kan den også anvendes til at skære store stykker kød (specielt til steaks) takket være det lange, tynde knivblad. Yanagiba-knive er typisk mellem 240-360 mm. lange, og de kan ifølge nogle kokke anvendes til forskellige køkkenopgaver, som kræver præcision.

Nogle særegne egenskaber ved Yanagiba-knivene er et japansk håndtag og et mejselbundet blad med en meget lille vinkel på. Udtrykket “yanagiba” i Japan betyder “et piletræ”, fordi bladet på kniven ligner et pileblad.

Nogle tilsvarende blade inkluderer:

Takobiki, som bruges til at lave sashimi i områderne omkring Tokyo

Fugubiki er en tyndere, fladere version af Yanagiba, som anvendes til at tilberede Fugu fisk – den livsfarlige pindsvinefisk, en specialitet i Japan, som kun kan tilberedes på en bestemt måde for at være spiselig

Deba

En tung, klassisk japansk kniv til grovere opgaver i køkkenet. Den var oprindeligt designet til at skære og filetere fisk og kylling. Deba-knive er normalt 165-210 mm. lange og op til 9 mm. tykke.

De er mejselbundet og har normalt et japansk håndtag. Selvom Deba-knive helt klart ser ud til, at de kan skære igennem fiske-/kødknogler, bør vi ikke bruge dem til det, da bladet stadig nemt kan splintre. En flækkekniv er stadig dit bedste værktøj, når der skal skæres igennem ben/knogler. 

Der er mange forskellige slags Deba-knive:

Hon-deba er den ægte Deba, den tykkeste og tungeste udgave af Deba-kniven 

Ko-deba er en mindre Deba, som er velegnet til små fisk 

Kanisaki-deba er en speciel Deba, som anvendes til at skære i krabber og særlige hummere 

Yo-deba er en Deba med et europæisk håndtag 

Miroshi-deba anvendes til at filetere fisk (“miroshi” betyder “filetering” på japansk. Denne form for Deba-kniv er tyndere og længere)

Kinesisk flækkekniv

Flækkekniven er en kinesisk udgave af den vigtige køkkenkniv. Dens tynde skarpe blad blev oprindeligt designet til at skære grøntsager, men den kan anvendes til mange opgaver i køkkenet. Flækkekniven kaldes chukabocho på japansk.

Kødøkse

En kødøkse er en stor kniv, som varierer i form, men normalt ligner den en økse med et rektangulært blad. Det er ikke et almindeligt værktøj i et traditionelt japansk køkken, med i den vestlige verden er det meget brugt som en køkken- eller en slagterkniv. Den bruges mest til at flække store stykker af bløde knogler og hakke igennem tykke stykke kød. 

Øksen kan takket være brugen af et blødere, sejere stål og et tykkere blad modstå de gentagne stød i tykt kød, brusk, ben og i skærebrættet, hvor et mere hårdt stål med et tyndere blad måske ville gå i stykker under brug.

Dele af japanske køkkenknive

Der er mange dele af japanske køkkenknive, og de har alle sammen, som I nok har gættet, deres egne japanske navne! Meget nyttigt til dem, der har japansk quizaften, eller til seriøse kokke, som bare har styr på tingene.

Måske noget for dig?

-25%
1.199,00 DKK
-23%
-57%
-23%
-29%
-29%
-25%
-20%