BIKSEMAD COMFORT-KLASSIKER
Arbejdstid 60 min.
Holdbarhed 3 dage
Antal 4 pers.
Ingredienser
500 g. kogt eller stegt kød (alt fra julebordet) Her er brugt gammeldags oksesteg
3 stk. løg
1 kg. kogte, skrællede kartofler
100 g. smør
en smule salt
en smule peber
2 tsk. engelsk sauce
Rødbeder
1 kg. rødbeder
75 cl. lagereddike
45 cl. hindbæreddike
4-500 g. sukker
1 tsk. flydende atamon
Ketchup
500 g. flåede tomater
60 g. tomatpuré
50 g. løg
120 g. sukker
100 g. æbler
90 g. æbleeddike
1 tsk. stjerneanis
Fremgangsmåde
Løgene skrælles og skæres i små tern. Kartofler og kød skæres i små tern.
Brun løgene, derefter kød og til sidst kartoflerne. Bland løg, kød og kartofler sammen og smag til med salt, peber og engelsk sauce.
Anret biksemaden på et fad og servér sammen med spejlæg, rødbeder og rugbrød.
Rødbeder
Vask rødbederne grundigt og kog dem i letsaltet vand (1 spsk. salt pr. liter vand)
Det kogende vand hældes fra – stil straks gryden under koldt rindende vand. indtil rødbederne er kolde. Det hurtige temperaturskift får cellerne i rødbederne til at springe og derved bliver de møre.
Rødbederne pilles og skæres i skiver.
Eddike og sukker hældes i en gryde og koges op. Rødbedeskiverne lægges i lagen. og den koges op igen og tages af varmen. Tilsæt 1 tsk. atamon og kom rødbeder + lagen i rene glas (som er skyllet i atamon), som hurtigt lukkes
Ketchup
Alle ingredienser koges helt ud ved svag varme.
Lad det simre til blandingen er tyk, blend og kør igennem en sigte.
Hæld ketchuppen i en skål og afkøl den. Hvis du ikke skal bruge ketchuppen med det samme, så hæld den i et skoldet glas og opbevar den i køleskabet, hvor den kan holde sig i 50-60 dage, hvis den er uåbnet, og 10-15 dage, hvis du har åbnet det.