Petty

Den japanske knivfavorit der dækker alle køkkents hurtige opgaver

Japanske knive af typen Petty er mindre knive der er velegnet til de små opgaver i køkkenet hvor en traditionel kokkekniv er for stor og besværlig. Med en længde på cirka 10-15 centimeter har disse knive den perfekte længde til eksempelvis at skrælle eller pille kartofler, snitte gulerødder og agurker, hakke urter og meget andet.

Hvad er en petty kniv?

Petty knive forveksles tit med Utility knive, og i daglig tale er der da heller ikke den store forskel på de to typer, andet end selve udseendet. Petty kniven er det japanske svar på den ældre Utility kniv som stammer fra Europa, og bliver anvendt til de samme opgaver. Klingen på en petty kniv er som regel en smule kortere, og lidt smallere end på utility knivene, men nu til dags har de to typer udviklet sig til at minde mere og mere om hinanden.

En japansk petty kniv er sådan set blot en mindre udgave af de velkendte Gyuto knive, og vi anbefaler gerne folk både at vælge en Petty kniv såvel som en Gyuto kniv, så er man nemlig godt dækket ind i køkkenet til alle de almindelige opgaver man kommer ud for i det danske køkken.

Vores japanske knive er fremstillet af japansk stål i høj kvalitet, hvilket sikrer en skarp klinge i mange år. Petty kniven er kort sagt din bedste ven når du skal arbejde på skærebrættet med små råvarer, eller der skal kæles for detaljerne og udseendet på ingredienserne som dekoration. Og du uanset hvilket produkt i denne kategori du vælger, er du garanteret en holdbar kniv der bliver din trofaste hjælper i køkkenet så længe du passer godt på den.

Hvorfor er de Japanske knive så populære?

Forklaringen på hvorfor japanske køkkenknive er så specielle, er ganske enkelt selve måden, hvorpå disse knive fremstilles.

Vores japanske knive er smedet efter San-mai-metoden. Dette vil sige, at knivene er smedet i lag, hvor det midterste lag betegnes kernestålet. Omkring kernestålet foldes blødere stykker stål, der således beskytter kernen.

Metoden ligner den metode, som blev brugt for tusind år siden til at fremstille samuraiernes berømte klinger. Stålet, vi benytter, kaldet VG-10. Det er et klassisk, højtydende japansk stål med fremragende egenskaber. Det kaldes også “guldstål”. Det er et rustfrit bladstål af højeste kvalitet med et højt kulstofindhold. Dette muliggør en særdeles god temperering sammenlignet med andre typer rustfrit stål. Derudover er VG-10 kendt for at være rigtigt godt til at holde sin kantskarphed. De japanske knive har typisk en hårdhed på 61 ± 1 HRC. Det kan de fleste, der har haft en ægte japansk køkkenkniv i hånden, med sikkerhed bevidne.

Japansk VG10 rustfrit stål

VG10 er en relativt billig ståltype der er modstandsdygtig overfor pletter, og samtidig er let at slibe skarp. Knive fremstillet af dette stål vil formå at holde en skarp æg i lang tid, og de kan slibes af private uden den helt store erfaring.

 VG10 stål bliver derfor også tit anbefalet til folk der er ikke ønsker at bruge en formue på køkkengrej, eller nye kokke der skal have et ordentligt redskab til at lære faget med.

Egnskaberne ved Japanske knive

En japansk køkkenkniv kan have utroligt mange lag stål, der skal sikre lang holdbarhed!

Traditionelt set har de japanske smedningsmetoder to klasser, nemlig honyaki og kasumi. Honyaki fremstilles af ét materiale, og de mest almindelige typer af honyaki-knive er fremstillet af blåt og hvidt stål. Kasumi-knive fremstilles af to materialer, nemlig carbon-stål – også kaldet ”hagane” – og et blødt 1/10 jern – også kaldet ”jigane”. Disse to materialer smedes sammen. Kasumi-knive er nemmere at vedligeholde end honyaki-knive.

Populære katagorier