Vedligeholdelse af carbon-køkkenknive

Vedligeholdelse af carbon-køkkenknive

Med tiden vil dine knive udvikle patina pga. salt og syre i maden, som fører til udviklingen af oxider. Denne patina vil beskytte stålet. Hvis du ikke kan lide synet af patina, kan det fjernes med et produkt, der hedder Noxon 7, som kan fås i de fleste byggemarkeder.

 

Del I: Huskeregler

 Det er ret nemt at vedligeholde carbon-stålknive. Du skal bare huske på, at rust er fjenden. Og for at undgå det er der nogle få enkle regler, du skal følge:

 

1) Syrer er noget skidt

Syren i den mad, vi spiser, reagerer med stålet, og hvis den får lov at blive på knivbladet, vil den ætse overfladen og forårsage rust. Det er især tilfældet med skæret på knivbladet. Når du har skåret syreholdige fødevarer som f.eks. løg eller citroner, bør du skylle knivbladet og tørre det bagefter.

 

2) Væske er lig med rust

Selv den mindste fugt i luften er nok til at forårsage rust på knivbladet. For at forhindre dette bør knivbladet påføres olie eller voks med to eller tre ugers mellemrum, og kniven bør rengøres og tørres efter brug.

 

3)  Opvaskemaskiner er IKKE til knive

Den høje varme og damp i en opvaskemaskine vil meget hurtigt ødelægge træhåndtag. Den høje varme kan også ødelægge knivbladets varmebehandling.

 

4) Drastiske temperaturændringer og fugtighed kan føre til problemer

Dette kan føre til en lang række problemer. Hvis din kniv f.eks. opbevares i meget tør luft eller høje temperaturer, kan håndtaget skrumpe ind og gå i stykker. Modsat vil du få problemer med kondens, hvis du opbevarer en kniv i vasken, hvor der er al for megen fugt. Det kan føre til rust og vil i ekstreme tilfælde forårsage mug eller forrådnelse af håndtaget.

Del II: Påføring af olie eller voks

Din kniv bør regelmæssigt få tilført olie eller voks. Du kan bruge så godt som alle typer olie – lige fra nellikeolie til olivenolie – og der findes endda olier på markedet, som specifikt er designet til knive. Vi anbefaler raps- og majsolie i stedet for olivenolie, da olivenolie med tiden kan blive harsk, men alle olier og voks, der er godkendt til brug i forbindelse med fødevarer, vil fungere. Giv knivbladet og håndtaget en omgang olie eller voks, når kniven ikke skal bruges i mere end en dag eller to.

Del III: Pleje

Før du påfører kniven olie eller voks, skal du tørre knivbladet af med en blød klud, så du er sikker på, det er helt tørt.

Dernæst skal du smøre olien/voksen på knivbladet og bruge et hjørne af kluden til at sprede den jævnt ud over hele knivbladet. Når knivbladet har opnået en jævn belægning, bør alle metaldele og træet også smøres ind. Hele knivbladet skal dernæst tørres af med en ren, blød og tør klud, så du fjerner overskydende olie eller voks.

Del IV: Der kom alligevel rust… Hvad gør jeg nu?

Bare rolig. Det skal vi nok fikse. Hvis der er tale om let rust på overfladen af knivbladet, skal du skrubbe med fin stål- eller plasticuld og give bladet en omgang olie. Det skulle fjerne rusten. For at opnå det bedste udseende bør du skrubbe i knivbladets længderetning. Til større rustpletter kan du bruge et produkt kaldet Noxon 7. Dette produkt vil fjerne rust og patina og efterlade en sølvfarvet eller grå overflade. Derefter påfører du bare olie eller voks igen, og så er alt i orden. Hvis derimod rusten har forårsaget huller, vil knivbladet kræve noget mere arbejde. Og du har to valgmuligheder. Du kan leve med det eller få kniven poleret op igen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DU KUNNE OGSÅ VÆRE INTERESSERET I...