Gyuto-knivene var oprindeligt designet til at skære store stykker oksekød, og det er der, deres navn kommer fra – det betyder bogstaveligt talt et ”kosværd”. Dimensioner på Gyuto-knive spænder mellem 150-390 mm., men knivene er ofte mellem 210-270 mm. lange. Bladets tykkelse er normalt mellem 1,5-5 mm.
Hvorfor er gyuto-kniven favoritten hos kokken?
Der findes mange forskellige Damaskus knive, men den mest anvendte og populære type er velsagtens Gyuto kniven, der både snitter og hakker madvarer som en drøm. Samtidig kan den benyttes til utroligt mange madvarer og opgaver i køkkenet, og så er de som regel også smukke uden lige.
Du kan tilberede de fleste ingredienser med en ægte damaksus Gyuto kokkekniv, fra fisk og kød til grøntsager og frugt, så disse knive er fuldt egnede til brug i danske hjem, og vil uden tvivl blive dine foretrukne kokkeknive til almen brug. Samtidig har vi hos SevenSpoons haft en finger med i spillet hvad angår design hos de smede der fremstiller knivene, så selve designet også følger en lækker og moderne Skandinavisk stil.
I modsætning til kokkeknive som vi typisk bruger i det danske køkken, er disse knive ofte en smule længere fra 20 centimeter og helt op til 30 centimeter, hvilket sikrer du kan bruge kniven til større madvarer helt uden besvær.
Alt afhængigt af din foretrukne måde at hakke, altså om du løfter kniven helt op fra skærebrættet, eller om du i stedet vipper kniven fra ende til anden, skal kan du finde en Gyuto kniv som passer til dit behov. Det er især vigtigt at se på selve bladets formgivning.
Damaskus knive er produceret af carbon-stål
Vores Damaskus knive er carbon-knive. Carbon-knive er en ståltype med et højt indhold af kulstof. Det høje kulstofindhold gør, at kniven kan holde skæret længe og er nem at slibe op.
Ulempen ved denne type kniv er dog, at den kan ruste rimeligt nemt, så det kræver regelmæssig vedligeholdelse med olie. Carbon-stål er også kendt for med tiden at skifte farve til en nærmest gråblå farve – kaldet patina. Det gør knivene mere modstandsdygtige og giver dem lidt mere personlighed, synes vi.
Hvordan fremstilles vores Damaskus knive?
Processen med at fremstille vores Damaskus-stål starter med, at man tager 5 lag 1095 og 4 lag 15N20 stål.
De anbringes skiftevis og smedes derefter sammen til at forme en barre. Barren skæres dernæst i stykker og stables igen for at skabe flere lag.
Denne proces gentages det antal gange, det er nødvendigt for at opnå det ønskede antal lag. Når man har fået de lag i Damaskus knivene, man ønsker, er det næste skridt at få skabt mønstret i stålet. Der findes utallige forskellige mønstre, bl.a. dråbe- og stigemønstret, som der kan læses mere om nedenfor.
Vi foretrækker skafte af naturligt træ
Håndtagene på vores Damaskus knive fra SevenSpoons er alle forskellige. Alle knivhåndtag formes ved at følge referencelinjer i det naturlige træ. Håndtaget slibes først groft med sandpapir. Dernæst formes håndtaget, og til sidst poleres håndtaget for at opnå det endelige look. Hos SevenSpoons bruger vi bl.a. eg, oliventræ, mahogni og pakkatræ.
Det er vigtigt at huske på, at Damaskus knivene fra SevenSpoons har et unikt håndtag af ubehandlet træ. Det betyder, at de IKKE komme i opvaskemaskinen. Det kan håndtaget nemlig ikke tåle.
Respektive traditioner og smedemetoder
Udvælgelsen og fremstillingen af Damaskus knivene er en proces, der består af mange elementer og inkluderer alt fra danske designforslag, lokale arbejdstegninger og fremsendelse af prøveknive til godkendelse. Før vi sætter knivene til salg på webshoppen, bliver de testet både i forhold til holdbarhed, rustfrihed, skarphed og vedligeholdelsesprocedurer. Det er sådan, vi kvalitetssikrer dit produkt.
Vi føler, at den eneste rigtige måde, man gang på gang kan garantere en kvalitetskniv, er ved at samarbejde med de lokale smede og gøre brug af disses respektive traditioner og smedemetoder. Når du endelig står med en Damaskus kniv fra SevenSpoons i hånden, vil du både opleve det ergonomiske og æstetiske præg fra det danske design såvel som funktionaliteten og kvaliteten fra mange århundreders nedarvede smedetraditioner.
Det flotte snoningsmønster i Damaskus knivene skabes ved at sno barren, og jo mere vi snor den, jo smallere vil snoningen i mønstret fremstå. Der findes to forskellige mønstre, dråbemønstret, som laves ved at bore huller i barren og dernæst smede den til en barre igen, og stigemønstret, som laves ved at fræse riller i barren med en maskine og dernæst smede den til en barre igen.