Knive i Damaskus stål er blevet mere eller mindre uundværlige for entusiasten, der går op i sit grej og sine redskaber til køkkenet – og som ikke er villig til at gå på kompromis med kvalitet deraf.
Derfor er det også en investering, når du køber knive i Damaskus stål. Men det er det hele værd, når kniven ubesværet glider henover skærebrættet samtidig med, at den ligger i perfekt balance i hånden. Og så kan man ikke ligefrem sige, at knivene er grimme at kigge på – tværtimod.
Når du først har prøvet Damaskus knive, er der ingen vej tilbage. Alt andet vil simpelthen føles sløvt og uskarpt.
Damaskus-stålknive – en historie omgivet af mystik
Det er meget nemt at genkende et knivblad, der er fremstillet af Damaskus-stål.
Overfladen har nemlig et meget særegent bølgende mønster, som ligner havets hvirvlende overflade. Men det særegne udseende er ikke det eneste, der er fantastisk ved disse knive.
Damaskus-stål er også en type stål, som mange sætter stor pris på, da det er utroligt hårdt, forbliver skarpt længe og er meget fleksibelt. Det er med andre ord perfekt til fremstilling af fantastiske køkkenknive.
Mysteriet bag navenet
Hvor kom dette stål og disse knivblade oprindeligt fra? Der er en ledetråd i navnet, men det er lidt vildledende.
Damaskus-sværd og -knive blev først fremstillet i Levanten, området langs Middelhavets østkyst, omkring 750 e.Kr. Det stål, der anvendes til at fremstille sådanne knivblade, blev dog udviklet mere end 1000 år tidligere på Sri Lanka og i det sydlige Indien. Stålet, som var kendt under navnet Wootz-stål, blev smeltet i en smeltedigel sammen med kulstof, hvilket resulterede i et stål, som var overlegent i forhold til andet stål på den tid.
En hemmelighed mistet i tidens løb
Fremstillingen af Wootz-stål faldt i det 17. århundrede og døde med tiden helt ud. Det krævede særlige færdigheder at kunne håndtere temperaturen under smelteprocessen, og antallet af håndværkere, som havde disse færdigheder, svandt med tiden. Det er også muligt, at det ikke længere var muligt at få de nødvendige materialer.
Eller at forstyrrelser langs handelsruterne i området spillede ind. Efter al sandsynlighed var det en kombination af alle disse faktorer. Men uanset hvad er resultatet desværre det, at hemmelighederne bag dette gamle håndværk er gået tabt.
Nutidens Damaskus-stålknive
Mange arkæologer og dygtige håndværkere har gennem tiden arbejdet hårdt på at finde oplysninger om de gamle knive, men det er aldrig lykkedes at genskabe de oprindelige teknikker. Der er dog blevet udviklet nye metoder, som kan skabe knivblade med de samme egenskaber.
Ægte ”moderne Damaskus-stål” fremstilles vha. en teknik, der kaldes ”mønstersvejsning”. Her svejses forskellige typer af stål og jern sammen til det, som kaldes en ”barre”. Smeden trækker dernæst i barren og folder den adskillige gange for at øge antallet af lag. Når bladet smedes og slibes til, er det disse lag, som skaber de karakteristiske bølgende linjer.
Lidt bedre end andre gode knive
De allerbedste kvalitetsknive, der er fremstillet af moderne Damaskus-stål, har endnu en egenskab, som gør dem den lille tand bedre. De ydre stållag er foldet omkring en endnu hårdere stålkerne. På den måde får du et utroligt hårdt og skarpt knivblad, som bibeholder sit skær, men som også er fleksibelt nok til ikke at gå i stykker – og så har det også den smukke bølgende effekt, som gør Damaskus-stålknive til en fryd for øjet. .
Rustfrit stål eller Carbonstål
Du har måske allerede valgt at din næste kniv skal være lavet af carbon stål, men er du stadig i tvivl kan det nævnes at carbon stål har mulighed for at blive skarpere end knive af rustfrit stål, og så er de også lettere at slibe.
De kræver dog lidt mere vedligehold end en klassisk kokkekniv af rustfrit stål.
For at sikre en lang levetid og den bedste ydelse, skal carbon knive altid holdes tørre, og man bør også jævnligt tørre kniven af med en klud eller køkkenrulle når man bruger lang tid i køkkenet. Dette gør sig især gældende når man har med syreholdig mad at gøre, da syren kan forårsage kemiske reaktioner med carbon
Hvordan vores Damaskus knive fremstilles
Processen med at fremstille vores Damaskus-stål starter med, at man tager 5 lag 1095 og 4 lag 15N20 stål. De anbringes skiftevis og smedes derefter sammen til at forme en barre. Barren skæres dernæst i stykker og stables igen for at skabe flere lag.
Denne proces gentages det antal gange, det er nødvendigt for at opnå det ønskede antal lag. Når man har fået de lag i Damaskus knivene, man ønsker, er det næste skridt at få skabt mønstret i stålet. Der findes utallige forskellige mønstre, bl.a. dråbe- og stigemønstret, som der kan læses mere om nedenfor.
Med ståltypen 1095 får man en god kombination af værdi for pengene og godt knivstål. Vælg med 1095 er det som regel en god idé at vælge en lidt tykkere kniv, men kombineret med 15N20 får mange et større udvalg af vælge imellem.
Ståltypen 15N20 har et højt indhold af nikkel der især har vundet indpas ved brug sammen med ståltypen 1095 for at fremstille Damaskus stål, savklinger og andre produkter hvor klingen ønskes skarp, stærk og af høj kvalitet.
Egenskaberne ved Damaskus-stål
Hårdheden på stålet måler man typisk på Rockwell-skalaen, hvor man angiver en karakter alt efter, hvor hårdt stålet er. Stålet på en almindelig kniv har typisk en hårdhed på mellem 50-55 HRC, hvor stålet på Damaskus knive har en hårdhed på omkring 60-63 HRC.
Damaskus knive er velkendt for deres mange – synlige – lag som primært bidrager til udseendet af knivene med også giver en helt særlig kniv, da smedehistorien er noget for sig selv. Du skal – både med den gammeldags og med den moderne Damaskus-fremstillingsproces – udføre processen adskillige gange.
Vores Damaskus knive er utvivlsomt de skarpeste knive, vi har hos SevenSpoons, og de er på hver deres måde perfekte til alle opgaver i køkkenet. Derfor kan du vælge imellem en lang række forskellige knivtyper, som f.eks. urteknive, grøntsagsknive, kokkeknive og fileteringsknive. Det er også muligt at vælge hele knivsæt.
Flot knivmønster og designprocesse
Udvælgelsen og fremstillingen af Damaskus knivene er en proces, der består af mange elementer og inkluderer alt fra danske designforslag, lokale arbejdstegninger og fremsendelse af prøveknive til godkendelse. Før vi sætter knivene til salg på webshoppen, bliver de testet både i forhold til holdbarhed, rustfrihed, skarphed og vedligeholdelsesprocedurer. Det er sådan, vi kvalitetssikrer dit produkt.
Vi føler, at den eneste rigtige måde, man gang på gang kan garantere en kvalitetskniv, er ved at samarbejde med de lokale smede og gøre brug af disses respektive traditioner og smedemetoder. Når du endelig står med en Damaskus kniv fra SevenSpoons i hånden, vil du både opleve det ergonomiske og æstetiske præg fra det danske design såvel som funktionaliteten og kvaliteten fra mange århundreders nedarvede smedetraditioner.
Det flotte snoningsmønster i Damaskus knivene skabes ved at sno barren, og jo mere vi snor den, jo smallere vil snoningen i mønstret fremstå. Der findes to forskellige mønstre, dråbemønstret, som laves ved at bore huller i barren og dernæst smede den til en barre igen, og stigemønstret, som laves ved at fræse riller i barren med en maskine og dernæst smede den til en barre igen.
Historen bag Damaskus knive fra SevenSpoons smede
Hos SevenSpoons samarbejder vi med to brødre fra den berømte Himalaya bjergkæde. De er tredjegenerations smede som deres far og bedstefar. Som familie har de specialiseret sig i kokkeknive.
Før de som brødre kom ind i virksomheden, solgte deres far kun sine knive på det lokale marked. Han er nu gået på pension, og brødrene er i gang med at videreføre familievirksomheden. De følger i deres fars fodspor, men gør også tingene lidt anderledes. Ved at prøve at udvikle deres virksomhed på et internationalt plan og med hjælp fra SevenSpoons og alle kunderne, er de nu gået fra at være en lille lokal smed med far og 2 sønner til at kunne udvide virksomheden, som nu har 8 ansatte.
Hvad er patina, er det godt eller dårligt på din kniv?
Når japanerne taler om en god skarphed, refererer de hovedsageligt til et skarpt blad, som ikke påvirker cellestrukturen på maden, mens der skæres. For at opnå et glat skær skal knivbladet være fremstillet af et stål, som består af partikler, der er så små og homogene som muligt. Denne stålstruktur gør det muligt at slibe et knivblad, så det netop opnår et glat skær, som ikke river cellerne i stykker, men derimod skærer rent gennem dem.
Det er også meget vigtigt, at stålet har en hårdhed på 60 HRC og derover, hvilket muliggør en mindre slibevinkel. Alle disse egenskaber findes mest almindeligt i carbon-stål, som har et meget stort indhold af karbid og dermed et lavt indhold af krom. En kniv, der er fremstillet af et sådant stål, opfører sig dog en anelse anderledes sammenlignet med mere almindelige knive af rustfrit stål. Over tid og efter megen brug får disse knivblade patina. Kniven er faktisk mest følsom, når den stadig er ny og endnu ikke har udviklet en patina, som senere vil beskytte den og gøre den mere modstandsdygtig over for udefrakommende påvirkninger.
Hvorfor vælge en Damaskus kniv fra SevenSpoons
Da SevenSpoons tilbyder vidt forskellige knive, der er fremstillet via diverse smedemetoder og materialer, har alle vores knive forskellige egenskaber.
Sevenspoons Damaskus-knive er utvivlsomt de skarpeste knive, vi har, og de er perfekte til præcisionsarbejde, f.eks. æstetisk skærearbejde, og når man arbejder med fisk, kød eller grøntsager. Damaskus-knivene har deres navn efter fremstillingsmetoden ’Damaskus’, hvor man smeder kniven i flere hundrede lag stål. Det gør også, at kniven er meget hård, og derfor kan knække, hvis man taber den. Vores Damaskus-knive fremstilles i 365 lag Damaskus-stål. Da de alle er håndlavede, er der ikke to knive, der er ens.
Hos SevenSpoons sætter vi en stolthed i at sælge kokkeknive af høj kvalitet. Vi rejser selv verden rundt for at lokalisere de bedste smede, der bruger materialer af allerhøjeste kvalitet. Det er i samarbejdet med disse smede, at vores knive opnår deres særlige status – i spændingsfeltet mellem dansk design og et traditionelt håndværk.
Udvælgelsen og fremstillingen af knivene er en yderst kompleks proces, der inkluderer alt fra danske designforslag, lokale arbejdstegninger og fremsendelse af prøveknive til godkendelse. Før vi sætter knivene til salg på webshoppen, bliver de testet både i forhold til holdbarhed, rustfrihed, skarphed og vedligeholdelsesprocedurer. Det er sådan, vi kvalitetssikrer dit produkt.
Vi føler, at den eneste rigtige måde, man gang på gang kan garantere en kvalitetskniv, er ved at samarbejde med de lokale smede og gøre brug af disses respektive traditioner og smedemetoder. Når du endelig står med en kniv fra os i hånden, vil du både opleve det ergonomiske og æstetiske præg fra det danske design, såvel som funktionaliteten og kvaliteten fra mange århundreders nedarvede smedetraditioner.